Όπως και όλες οι συνταγές που δεν έχουν σαφή προέλευση έτσι και σ αυτή την περίπτωση αρκετοί είναι αυτοί που διεκδικούν την πατρότητα της συνταγής και της ιδέας του σερβιρίσματος ενός μπιφτεκιού ανάμεσα σε ψωμί.
Το όνομα του έχει και αυτό διεκδικητές, που ισχυρίζονται ότι πάρθηκε είτε από την περιοχή Hamburg της Νέας Υόρκης, είτε από το Hamburg steak, ένα πιάτο το οποίο έφτασε από τη Γερμανία μαζί με τους μετανάστες, και είναι ένα μπιφτέκι σε σχήμα μπριζόλας.
Οι αδελφοί Menches οι οποίοι ήταν υπαίθριοι πωλητές σάντουιτς στην έκθεση του Erie στο Hamburg της Νέας Υόρκης το 1885 ισχυρίζονται ότι όταν κάποια στιγμή ξέμειναν από χοιρινό, άρχισαν να πουλάνε μπιφτέκι ανάμεσα σε 2 φέτες ψωμί δίνοντας του το όνομα της περιοχής όπου γινόταν το παζάρι.
Ένας άλλος Αμερικανός ο Charlie Nagreen επίσης υπαίθριος πωλητής ισχυρίζεται ότι την ίδια χρονιά στο παζάρι του Seymour στο Wisconsin, μην γνωρίζοντας επιτυχία με τα κεφτεδάκια που πουλούσε, γιατί δεν μπορούσαν οι επισκέπτες να τα πάρουν στο χέρι, αποφάσισε να τα βάλει σε 2 φέτες ψωμί Το σάντουιτς το ονόμασε Hamburger από το Hamburg steak.
Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει τον Louis Lassen ιδιοκτήτη καντίνας στο New Haven τοu Connecticut ο οποίος σέρβιρε μπιφτέκι σε δυο φέτες ψωμί σε έναν πελάτη ο οποίος βιαζόταν και ήθελε να φάει κάτι στο χέρι. Μάλιστα τα μπιφτέκια του, όπως και τα μπριζολάκια του τα έψηνε σε μια κάθετη ψηστιέρα την οποία χρησιμοποιούν οι απόγονοι του ακόμα και σήμερα. Η μυστική τους συνταγή περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας από 5 διαφορετικά μέρη του μοσχαριού και το σερβίρουν ανάμεσα σε 2 τετράγωνες φέτες ψωμί με τυρί, ντομάτα ή κρεμμύδι, αρνούμενοι να βάλουν κέτσαπ, μουστάρδα η μαγιονέζα, ισχυριζόμενοι ότι χαλάνε τη γεύση του κρέατος.
Μια άλλη εκδοχή λέει ότι το 1891 ένα εστιατόριο στο λιμάνι του Αμβούργου, σέρβιρε ένα μπιφτέκι τηγανητό ανάμεσα σε ψωμί μαζί με τηγανητό αυγό. Καθώς ήταν πολύ δημοφιλές στους ναυτικούς, όταν έπιασαν λιμάνι στη Νέα Υόρκη, διηγήθηκαν την ιστορία στα εστιατόρια που σύχναζαν στο λιμάνι και αυτά ξεκίνησαν να φτιάχνουν το πιάτο.
Η πιο δημοφιλής εκδοχή ωστόσο αναφέρει ότι το 1904 στο Texas ο Fletch Davis απλά τοποθέτησε ένα Hamburg steak ανάμεσα σε 2 φέτες ψωμί με ένα κρεμμύδι μέσα, κάνοντας το διάσημο και αργότερα στην έκθεση του Saint Louis το σέρβιρε με τηγανητές πατάτες.
Για το στρογγυλό ψωμάκι τώρα που όλοι ξέρουμε υπεύθυνος είναι ο Walter Anderson συνιδρυτής του White Castle το 1921 ο οποίος πουλούσε τα hamburger του σε ψωμάκια ήδη μερικά χρόνια πριν.
Το White Castle – το πρώτο fast food - άλλαξε την ιστορία του Hamburger , καθώς μέχρι και τότε ο μοσχαρίσιος κιμάς θεωρούταν μολυσμένος και βρώμικος κρατώντας το hamburger σαν φτηνό φαγητό των φτωχότερων.
Οι ιδιοκτήτες του μετέφεραν την κουζίνα από πίσω που βρισκόταν ως τότε στα εστιατόρια, μπροστά στον πελάτη, έδωσε έμφαση στην καθαρότητα και την υγιεινή φτιάχνοντας το περιιβάλλον με πορσελάνη, μάρμαρο και ανοξείδωτο ατσάλι, και επεκτάθηκαν τόσο ώστε να δίνουν κουπόνια στις εφημερίδες για τα hamburger τους, τα οποία κάποια στιγμή πουλιόντουσαν στην επικράτεια ακόμα και στα μπακάλικα και τους αυτόματους πωλητές.
Ο Anderson επίσης πατένταρε αργότερα και τα περίφημα δίκωχα χάρτινα καπέλα δημιουργώντας μαζί με τον συνεταίρο του μια αλυσίδα fast food τα οποία αριθμούν σήμερα 422 καταστήματα σε όλη την Αμερική και είναι η 2η σε πωλήσεις αλυσίδα μετά τα McDonalds.
Hamburger, το Αμερικάνικο σάντουιτς
Αδιαμφισβήτητα το διασημότερο σάντουιτς στον πλανήτη, το Hamburger, μετράει περίπου 105 χρόνια ιστορίας και μας έρχεται από την Αμερική
Κατηγορία:
Σχετικά άρθρα
Δημοφιλείς συνταγές