Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης η διαφύλαξη των φυσικών πόρων και η προώθηση προτάσεων βιώσιμης διαχείρισης μοιάζουν πολυτέλεια, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθόλου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τη σημασία τους για τη διασφάλιση της συνέχειας της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας κυρίως των παράκτιων και νησιωτικών κοινοτήτων της χώρας.
Η φετινή εκστρατεία που διοργανώνει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS εστιάζει στην ανάδειξη της σημασίας βιώσιμης αλιείας, ενώ κατά τη συνέντευξη τύπου αναδείχθηκε η σημασία της ταυτόχρονης προσπάθειας για διατήρηση της καλής κατάστασης του περιβάλλοντος, με τον έλεγχο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που προκαλούν την υποβάθμιση του.
Ως στόχος της φετινής προσπάθειας τέθηκε η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι αλιευτικοί πόροι, η ανάγκη ορθολογικής διαχείρισής τους και η σημασία της δικής τους συμβολής μέσα από την υιοθέτηση κριτικής και υπεύθυνης κατανάλωσης των αλιευτικών προϊόντων. Σήμερα ακριβώς επειδή τα στερεά απορρίματα άρχισαν να καταγράφονται συστηματικά και το ρυπαντικό φορτίο μεγάλου αριθμού ακτών ελέγχεται και αποτυπώνεται, η Ελλάδα τοποθετείται στις ευρωπαϊκές χώρες που παρακολουθούν τη ρύπανση των ακτών τους. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι πλαστικές σακούλες, οι συσκευασίες από αλουμίνιο και τα πλαστικά μπουκάλια αποτελούν το ένα στα δυο απορρίμματα, κάτι που σημαίνει ότι η κατάργηση των τριών αυτών υλικών θα μπορούσε να μειώσει έως και 50% τα απορρίμματα που καταλήγουν σε ακτές και θάλασσες. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη καταγραφής απορριμμάτων που δεν είναι εμφανή (βενθικά απορρίμματα) και στο σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στη διαδικασία αυτή η συνδρομή του αλιευτικού στόλου.
Για αναλυτικότερα δεδομένα, στοιχεία καθώς και πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Λουκία Καλαϊτζή, Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, [email protected] 210 8228795