Το Εθνικό Κέντρο για τη Διατροφή, της Εθνικής Σχολής για τη Δημόσια Υγεία, υπό τη διεύθυνση της κυρίας Αντωνίας Τριχοπούλου και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και την εταιρεία για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη των Τροφίμων (ΕΤΑΤ.AE) διεξήγαγε μία ευρείας κλίμακας έρευνα αναφορικά με τη διατροφική αξία ενός συνόλου 17 διαφορετικών άγριων φυτών που χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή της χωριάτικης πίτας.
Η επιστημονική μελέτη των διαφόρων ειδών της κρητικής πίτας επιβεβαίωσε την ύπαρξη φλαβονοειδών, ουσιών φυτικής προέλευσης που περιέχουν φλαβόνη σε διάφορους συνδυασμούς (ανθοξανθίνες, απιγενίνες, φλαβόνες, κερκιτίνες. κτλ) και έχουν διαφορετικές βιολογικές δράσεις. Οι ουσίες αυτές είναι αντιοξειδωτικές και εντοπίζονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Η ιατρική έρευνα των φλαβονοειδών έχει αποδείξει την ευεργετική τους επίδραση στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της ανάπτυξης των νεοπλασμάτων. Τα ωμά αρωματικά βότανα ή τα χορταρικά που χρησιμοποιούνται στις κρητικές πίτες είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ενώ είναι σημαντική η ποσότητα των ουσιών αυτών που διατηρείται μετά το ψήσιμο της πίτας. Τα αρωματικά βότανα και τα χορταρικά που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή είναι τα ακόλουθα: μάραθο, πράσο, άνθος παπαρούνας, λάπαθο και άγριο καρότο.
Τα πράσινα μέρη του αγριοραδικιού είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Η τσουκνίδα αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου και καροτίνης Β. Τα ραδίκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων. Οι σπόροι της αγριοτριανταφυλλιάς είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και οι σπόροι της χαρουπιάς σε πρωτεΐνες. Η μέντα και το θυμάρι διαθέτουν αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ το φασκόμηλο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων της στοματικής κοιλότητας. Η χημική σύσταση των σταφυλιών μοιάζει με αυτή του μητρικού γάλατος, ενώ η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινο κρασί προστατεύει τις αρτηρίες της καρδιάς. Τα φρούτα προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην καλή λειτουργία των εντέρων.
Οκτώ βασικά σημεία της μεσογειακής δίαιτας:
Υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) αντί κορεσμένων λιπιδίων (βούτυρο, λαρδί)
Μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος (1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί ημερησίως)
Μεγάλη κατανάλωση χορταρικών / λαχανικών
Μεγάλη κατανάλωση δημητριακών (συμπεριλαμβανόμενου του ψωμιού ολικής αλέσεως)
Μεγάλη κατανάλωση φρούτων
Mεγάλη κατανάλωση αρωματικών φυτών
Μικρή κατανάλωση κρέατος και σχετικών προϊόντωνΜικρή κατανάλωση γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων