Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να απολαμβάνεις ένα κρασί στην γεωγραφική θέση που γεννήθηκε. Να βλέπεις το Ασύρτικο που θα πιεις να μεγαλώνει μέχρι να ωριμάσει μέσα στην καλαθοφωλίτσα του που θα το προστατέψει από τους κυκλαδίτικους αέρηδες σαν γνήσια Ελληνίδα μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τις τοπικές κουζίνες. Μια χαρά θα είναι φαντάζομαι να απολαμβάνεις ένα Προδόρπιο Σαντορινιάς Ντομάτας αλειμμένο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγη κάπαρη στην Νέα Υόρκη, αλλά θεϊκό είναι να απολαμβάνεις το ακριβώς ολόιδιο βλέποντας την καλντέρα.
Και κατά ένα περίεργο τρόπο το κρασί ταιριάζει πάντα με τα εδέσματα του μέρους από όπου προέρχεται. Bingo, ένα πράγμα, ακόμα και σε τυφλές δοκιμασίες.
Έτσι λοιπόν στην Σαντορίνη προετοιμαστείτε για τον απόλυτο γαστρονομικό παράδεισο, μια και οι chef του νησιού έχουν αστείρευτη φαντασία και μετατρέπουν τα πεντανόστιμα υλικά του νησιού σε ευφάνταστα υψηλής γαστρονομίας πιάτα. Η φάβα που είναι προϊόν ΠΟΠ του νησιού μετατρέπεται σε POP diva, μια και την βρίσκουμε σε πολλές μοντέρνες "ενδυμασίες" από κρέμα και τάρτα φάβας εως ακόμα και αλμυρό παγωτό.
Αν έχετε την δυνατότητα να βγείτε ένα μόνο βράδυ, είτε λόγω κρίσης είτε λόγω χρόνου, να πάτε στην Selene. Η γευστική αισθητική της Σελήνης είναι ένα κλικ μπροστά από τους υπόλοιπους και μόνο λόγω της 28χρονης πείρας. Τα βραβεία της ατελείωτα και οι ενθουσιασμένοι πελάτες σε όλα τα μήκη της γης. Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης μετακόμισε πριν λίγα χρόνια το εστιατόριο του στον μαγευτικό Πύργο για να βρίσκεται πιο κοντά στους αγρότες αλλά και να δώσει μία νότα ηρεμίας στην διαδικασία του φαγητού. Ο πελάτης να επικεντρώνεται πρωτίστως στην απόλαυση της γεύσης, και όχι της όρασης.
Η λίστα κρασιού περιέχει όλα τα διαμάντια του σαντορινιού αμπελώνα, δυσεύρετα κυκλαδίτικα τυριά και όλα αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε και στον καινούργιο χώρο Selene meze & wine που έχουν ανοίξει στο ίδιο κτίριο με το εστιατόριο με πιο προσιτές τιμές. Αν έχετε λίγο χρόνο μπορείτε και να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής αυθεντικής Σαντορινιάς κουζίνας.
Koukoumavlos
Βρίσκεται σε ένα αρχοντικό καπετανόσπιτο του 18ου αιώνα που θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Η άκρως δημιουργική κουζίνα του σεφ και ιδιοκτήτη Νίκου Πουλιάση, βραβευμένη επί 10 συναπτά χρόνια με Χρυσό σκούφο, σε συνδυασμό με την εκπληκτική θέα της καλντέρας και την άριστη εξυπηρέτηση, εγγυώνται μια αξέχαστα γευστική βραδιά. Δοκιμάστε το λαβράκι πάνω σε χαλβά εσπεριδοειδών, την μωβ πατατόσουπα με κουμ κουάτ και λεμονόχορτο, τα σπαγγέτι με φιλέτο ταρτάρ. Δείτε το βίντεο για να σας ανοίξει η όρεξη!
Η executive chef του Vinsanto, Μελίνα Χωματά έχει σχεδιάσει μία αποκλειστική σειρά από καινοτόμα νέα πιάτα με βάση τα μοναδικά προϊόντα του νησιού που προέρχονται από το κτήμα του Vedema ή τοπικούς παραγωγούς, συνοδευόμενα από μία πλούσια λίστα τοπικά παραγόμενων κρασιών. Οι λάτρεις του καλού φαγητού θα υποκλιθούν στο ταλέντο της σεφ αλλά και στο ίδιο το εστιατόριο που στεγάζεται μέσα στους ηφαιστειακούς πέτρινους τοίχους ενός οινοποιείου 400 ετών στο Μεγαλοχώρι. Στα πιάτα που ξεχωρίζουν βρίσκεται το χταπόδι με Ασύρτικο κρασί και σαλάτα με αμύγδαλα και σκόρδο, σούπα φάβας με σαντορινιά φιστίκια και κρασί Vinsanto, αστακό με χυλοπίτες από κατσικίσιο γάλα με ντομάτα και μάραθο, κοτολέτες αρνίσιες με κρέμα φάβας και φασκόμηλο, κοκοράκι με ξινό τραχανά, μυρωδικά και αρσενικό Νάξου. Όλος ο κατάλογος απεικονίζει μία αυθεντική εκπροσώπηση των Μεσογειακών γεύσεων.
Το 2011 ο Νίκος Πουλιάσης, ο σεφ του Κουκούμαβλου και ο Βασίλης Ζαχαράκης από το Νυχτέρι, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα νέο εστιατόριο στο κέντρο των Φηρών με άπλετη θέα και μαγειρική επικεντρωμένη στα προϊόντα του νησιού. Δοκιμάστε το ψαρονέφρι με σάλτσα από παλαιωμένο Ασύρτικο, το σαγανάκι με λαδοτύρι Μυτιλήνης και πλούσια σάλτσα από σύκο, και τελειώστε με ελληνικό cheesecake με σαντορινιό ντοματάκι γλυκό.
Ο Βασίλης Ζαχαράκης έχει μεγαλώσει στην Σαντορίνη με αποτέλεσμα να γνωρίζει τα προϊόντα της απέξω κι ανακατωτά. Γνωρίζει σε ποιο χωράφι μεγαλώνει κάθε ντομάτα, και πού να βρει την πιο νόστιμη φάβα, που είναι και η αδυναμία του. Το ίδιο και με τα αμπελοτόπια. Ξεκίνησε από εστιάτορας αλλά αποφάσισε να μπει στην κουζίνα για να διασφαλίσει το τελικό αποτέλεσμα των πιάτων που θα έβγαιναν στο μαγαζί του. Το Νυχτέρι είναι στο Καμάρι, πάνω στην παραλία και είναι εξαιρετική επιλογή για φαγητό μετά την παραλία! Ο Βασίλης έχει τρέλα με την φάβα, και θα την βρείτε πάντα μέσα στο μενού του. Εγώ την επέλεξα με αυγό ποσέ. Είναι πολύ επηρεασμένος από την παραδοσιακή σαντορινιά μαγειρική και επιμένει με πάθος στην χρήση ντόπιων υλικών. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ριζότο με τα αμπελόφυλλα, ταρτάρ καπνιστού χελιού, μυλοκόπι κακαβιά με κρέμα σαντορινιάς ντομάτας. Η λίστα κρασιών του νομίζω ότι περιέχει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο αμπελώνας του νησιού. Το δροσερό παγωτό γιαούρτι με γεύση σύκο και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με πουρέ πράσινου μήλου και ζελέ μέλι θα σας αποτελειώσει.
Το Ψαράκι
Μία υπέροχη βεράντα με θέα στην Βλυχάδα προσφέρει απλό αλλά πεντανόστιμο φαγητό και προπαντός τίμιο. Όταν ο καιρός είναι καλός μην διστάσετε να πάρετε τα ψάρια που θα σας προτείνουν. Είναι ίσως τα καλύτερα που θα βρείτε στο νησί. Το μενού είναι και εδώ βασισμένο στις κλασσικές ελληνικές/σαντορινιές γεύσεις αλλά κάθε μέρα έχει επιπλέον επιλογές. Αυγοτάραχο με κρέμα τυριού και λεμόνι ή τα αυγά αχινού είναι must για να σας ανοίξουν την όρεξη!
1800
Το βραβευμένο εστιατόριο “1800” στεγάζεται σ’ ένα αρχοντικό που κτίστηκε γύρω στο 1845 στην Οία. Η θέα του είναι μαγευτική, αλλά και το εσωτερικό διαθέτει πολύ προσεγμένη σάλα. Έχει και εσωτερική αυλή κατάλληλη για τις βραδιές του μελτεμιού. Το μενού εστιάζει σε πειραγμένες Ελληνικές/Μεσογειακές γεύσεις, και πάντα περιλαμβάνει ψητό ψάρι που καλό είναι να το συνδυάσετε με βαρελάτο Ασύρτικο. Δοκιμάστε την σούπα ανανά με βασιλικό και τάρτα με σύκο.
Με την πιο μαγευτική θέα του νησιού, το Apiron, σε κάνει να νιώθεις πριγκίπισσα. Λίγο η απεραντοσύνη του αρχιπέλαγους, λίγο η απίστευτη περιποίηση, λίγο το γλυκό Vinsanto του Αργυρού δεν θέλει και πολύ να ψωνιστεί ο άνθρωπος. Απολαύστε το διότι είναι από τις εμπειρίες που όταν γυρίσετε στην Αθήνα, θα αναρωτιόσαστε αν στα σοβαρά το ζήσατε όλο αυτό ή μήπως το ονειρευτήκατε. Ξεκινήστε με την καυτή μελιτζανοσαλάτα, με τις φημισμένες λευκές γλυκές μελιτζάνες του νησιού, φτιαγμένη μπροστά στα μάτια σας με φέτα αλλά και με μυστικό υλικό. Γλυστρίδα σαλάτα με σαντορινιό ντοματάκι ολόφρεσκο από τον αγρό και χταπόδι. Κατσικάκι Τήνου λουκούμι και μακαρούνες χειροποίητες. Αν είστε του ψαριού, οπωσδήποτε δοκιμάστε το λαβράκι φρικασέ με τραγανά χόρτα. Αν προτιμάτε το κρέας, να πάρετε το φιλέτο με σάλτσα από παλαιωμένο Vinsanto και πατάτες τηγανητές τραγανές σαν της γιαγιάς μου!