BACK

Μπαχαρικά και μυρωδικά

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι γεύση θα είχε ο,τιδήποτε τρώμε αν δεν υπήρχαν τα μπαχαρικά στη μαγειρική; Πως θα ήταν το παγωτό βανίλια χωρίς τη βανίλια, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς χωρίς τη κανέλα και κάθε τι που έχει ιδιαίτερη νοστιμιά από τα μπαχαρικά ή τα μυρωδικά; Με τα μπαχαρικά όχι μόνο αναδεικνύουμε τις  γεύσεις ή τις κάνουμε  πιο έντονες αλλά και δημιουργούμε καινούργιες γεύσεις ανάλογα με τον συνδυασμό  που χρησιμοποιούμε κάθε φορά.

Η χρήση των μπαχαρικών είναι μία πολύ παλιά συνήθεια στην διατροφή των ανθρώπων. Στα παλιότερα χρόνια υπήρχε η προκατάληψη ότι τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνο για ιατρικό σκοπό. Στην Αίγυπτο βρέθηκε πάπυρος του 1550 π.Χ. που καταγράφει περίπου 800 γνωστά βότανα, μπαχαρικά και μυρωδικά της εποχής.

Στις μέρες μας τα μπαχαρικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής, κάθε συνταγή και κάθε εθνική κουζίνα έχει τα δικά της και είναι εντυπωσιακό πόσο αλλάζει η γεύση σε ένα φαγητό προσθέτοντας η αφαιρώντας ελάχιστη ποσότητα από κάποιο μπαχαρικό.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε λέγοντας μπαχαρικά  και τι μυρωδικά. Μυρωδικά  λοιπόν μπορούμε να θεωρήσουμε τα φύλλα από τα φυτά τα οποία χρησιμοποιούμε στη μαγειρική φρέσκα ή αποξηραμένα και μπαχαρικά τα υπόλοιπα τμήματα του φυτού  όπως τα μπουμπούκια  (π.χ. γαρύφαλλα), φλούδες (κανέλα), ρίζες (τζίντζερ, κουρκουμάς), σπόροι (κόλιανδρος). Το κύριο χαρακτηριστικό των μπαχαρικών είναι ότι τα χρησιμοποιούμε απαραίτητα ξερά γιατί μόνον τότε αναπτύσσονται η μέγιστη γεύση και το άρωμά τους.  Η χρήση των μπαχαρικών στο μαγείρεμα γίνεται για να έχουμε ένα αρωματικό αποτέλεσμα και όχι απαραίτητα πικάντικη γεύση.

Συμβουλές για την αγορά και σωστή χρήση τους

  • Μία βασική συμβουλή για την αγορά και την συντήρηση των μπαχαρικών είναι ότι πρέπει να αγοράζουμε πάντα μικρές ποσότητες και να τα ανανεώνουμε τακτικά αν μείνουν αρκετούς μήνες στο βαζάκι τους. Ο μέσος χρόνος ζωής τους μέχρι δηλαδή να χάσουν τα αρώματά τους είναι 12 μήνες.

  • Για τα μυρωδικά, ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν χάσει το άρωμά τους είναι να τρίψουμε στις παλάμες μας μία μικρή ποσότητα  και να τα τα μυρίσουμε. Για τα μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο ή το ξύλο κανέλλας μπορούμε να τρίψουμε με ένα μαχαιράκι τη φλούδα τους και να τα μυρίσουμε. Η έντονη και ευχάριστη μυρωδιά είναι σημάδι ότι μπορούμε ακόμη να τα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά πρέπει να τα αντικαταστήσουμε.

  • Όταν αγοράζουμε μπαχαρικά ή μυρωδικά καλό είναι να τα αγοράζουμε ολόκληρα και όχι τριμμένα αφού έτσι διατηρούν περισσότερο τα αρώματά τους. Ένα μικρό γουδί είναι απαραίτητο όταν έχουμε ολόκληρα μπαχαρικά για να τα σπάσουμε τελευταία στιγμή πριν τα προσθέσουμε στο μαγείρεμα.

  • Ο εχθρός των μπαχαρικών είναι ή ζέστη και η υγρασία γι’ αυτό βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα ράφι που δεν το βλέπει ο ήλιος και ποτέ δεν τα ρίχνουμε κατ’ ευθείαν από τη συσκευασία τους μέσα στο φαγητό, αλλά βγάζουμε μία μικρή ποσότητα στο χέρι μακριά από τους υδρατμούς της κατσαρόλας που βράζει.

Η λίστα που ακολουθεί περιέχει μπαχαρικά που ταιριάζουν με τα γούστα των περισσότερων από εμάς. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κουζίνα μιας και τα χρειαζόμαστε στο καθημερινό μαγείρεμα.

Τι πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα μας


 

 

 

Βασιλικός - ταιριάζει πολύ με ντομάτα, ζυμαρικά, κοτόπουλο και  με την φέτα.

 

 



Γαρύφαλα - είναι προτιμότερο να τα αγοράζουμε ολόκληρα και για να μη σκορπίζουν στο μαγείρεμα να τα καρφώνουμε σε ένα κρεμμύδι ή σε ένα πορτοκάλι σε παρασκευές ζαχαροπλαστικής.

 

 



Δάφνη - προσθέτει άρωμα και γεύση στα μαγειρευτά, στο στιφάδο, στα ψητά, ακόμη και στα ψάρια. Τρία φύλλα είναι αρκετά για τρείς-τέσσερις μερίδες φαγητού, διαφορετικά αφήνουν μία ελαφρώς πικρή γεύση.

 

 





Δενδρολίβανο - πολύ καλό συνοδευτικό σε κρέατα, όσπρια αλλά και λαχανικά με άμυλο όπως πατάτες, σελινόριζα κλπ. Δοκιμάστε το τριμμένο με λίγο σκόρδο και μαϊντανό στο αρνί αλλά και με λαχανικά - κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή λάχανο.

  




Δυόσμος - δίνει μοναδική φρεσκάδα σε πιάτα με κρέας, κυρίως στο αρνί. Είναι πολύ αρωματικός  ακόμη και ξερός.

 

 



Θυμάρι - συμπληρώνει γευστικά κρέατα, ζωμούς και μαγειρευτά.

 

 



Κανέλλα - ταιριάζει ιδανικά με φρούτα κυρίως μήλα, μπανάνες αλλά και με τη σοκολάτα.

 

 




Κίμινο - το βάζουμε προσεκτικά σε μικρή ποσότητα γιατί έχει έντονη γεύση και καλύπτει άλλες λεπτότερες στο μαγείρεμα. Ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο, ψάρι και κρέας.

 

 

Μοσχοκάρυδο - ταιριάζει πολύ με λαχανικά, κυρίως ρίζες όπως πατάτες, σελινόριζα, καρότα.

 

 



Μπαχάρι - ταιριάζει πολύ με σάλτσες ντομάτας, σάλτσες κόκκινου κρασιού για κρέας και συνδυάζεται ιδανικά με τη κανέλα και το γαρύφαλο. Μία πρέζα τριμμένο μπαχάρι δίνει μία διακριτική και ευχάριστη γεύση σε μείγματα για κέικ, κουλουράκια και άλλες γλυκές ζύμες.

 

 




 


Πάπρικα - στην αγορά υπάρχει η γλυκειά, μέτρια και η καυτερή πάπρικα και φυσικά μαγειρεύουμε με αυτή που ταιριάζει στη γεύση μας. Υπάρχει ακόμη και το πιπέρι καγιέν που μοιάζει με την καυτερή πάπρικα και η διαφορά τους είναι οι διαφορετικές ποικιλίες πιπεριάς από τις οποίες προέρχονται.

 

 

Πιπέρι - (μείγμα με μαύρους, πράσινους και άσπρους κόκκους) – εκτός του ότι είναι όμορφο με την πολυχρωμία του, προσθέτει ένα ευχάριστο κάψιμο ειδικά αν το τρίψουμε λίγο πριν σερβίρουμε το φαγητό.

 

 



Ρίγανη - το δημοφιλέστερο ελληνικό μυρωδικό το έχουμε συνηθίσει με φέτα, στα ψητά, στις πατάτες και στη σαλάτα. Κάνει ιδανικό συνδυασμό με το θυμάρι στη σάλτσα ντομάτας.

 

 




Φασκόμηλο - φρέσκο ή ξερό είναι ιδανικό μυρωδικό για λιπαρά κρέατα όπως το χοιρινό, η πάπια αλλά ταιριάζει υπέροχα και με πατάτες και όσπρια. Έχει έντονη γεύση και άρωμα γι’ αυτό και προσέχουμε να μη βάζουμε μεγάλη ποσότητα στο μαγείρεμα. 1-2 φυλλαράκια είναι αρκετά για κάθε μερίδα.   

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις