BACK

Ο Οικονόμου Γιώργος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο

Ο Γιώργος Οικονόμου είναι για πάνω χρόνια ενεργός παράγοντας του ΣΕΒΙΤΕΛ και γνωρίζει, όπως αντιλαμβάνεστε, πάρα πολλά τόσο για το ελαιόλαδο όσο και για τους παράγοντες που διαμόρφωσαν τη σημερινή εικόνα του εθνικού μας προϊόντος.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τον κ. Οικονόμου καλό θα ήταν να σας θυμίσουμε ότι ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου) είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που λειτουργεί ως κλαδικός σύνδεσμος των επιχειρήσεων τυποποιημένου ελαιολάδου, αλλά και ως επαγγελματικός οργανισμός για την παρακολούθηση των θεσμών και μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από την εφαρμογή της εκάστοτε κοινής οργάνωσης αγοράς του Προϊόντος.

Χ.Τ.:Γιατί ο καταναλωτής να προτιμάει ελαιόλαδο σε σχέση με άλλες λιπαρές ουσίες ή λάδια;
Γ.Ο.: Η βιολογική αξία του ελαιολάδου υπερτερεί από αυτήν κάθε άλλης λιπαρής ουσίας είτε αυτή προέρχεται από το ζωικό βασίλειο, όπως το βούτυρο, είτε από άλλες φυτικές πηγές, όπως το φοινικέλαιο ή το σογιέλαιο για παράδειγμα.Το ελαϊκό οξύ και οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, η βιταμίνη Ε, η προβιταμίνη Α και τα  μονοακόρεστα λιπαρά, στοιχεία ευεργετικά για τον οργανισμό τα οποία περιέχονται στο ελαιόλαδο, προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση και την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών, που θεωρούνται υπεύθυνες για σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Το ελαιόλαδο διαθέτει επίσης σημαντικές αρωματικές ουσίες διαχωρίζοντάς το από τις άλλες λιπαρές ουσίες, καθώς είναι το μόνο που προσφέρει και γεύση. Η παραγωγή του ελαιολάδου από την ελιά επιτυγχάνεται με φυσικές μεθόδους χωρίς καμιά περαιτέρω χημική επεξεργασία. Πρόκειται δηλαδή για ένα απόλυτα φυσικό, υγιεινό και γευστικό χυμό.


Χ.Τ.:Τι να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει ελαιόλαδο;
Γ.Ο.: : Ο καταναλωτής θα πρέπει να διαβάζει με προσοχή την ετικέτα στην οποία αναγράφονται τα χαρακτηριστικά του κάθε ελαιολάδου με βασικότερο την ποιοτική του κατηγορία. Επειδή το ελαιόλαδο έχει ιδιαίτερες οργανοληπτικές ιδιότητες, καλό είναι να επιλέγουμε την κάθε ποιοτική κατηγορία με βάση τη χρήση για την οποία προορίζεται το προϊόν. Στη σαλάτα για παράδειγμα χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ στο μαγείρεμα και το τηγάνι χρησιμοποιούμε τις άλλες ποιοτικές κατηγορίες του ελαιολάδου, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εξαιρετικό παρθένο, που είναι η ανώτερη ποιοτική κατηγορία και στο τηγάνι.Αυτά σε ότι αφορά το τυποποιημένο ελαιόλαδο. Το χύμα ελαιόλαδο είναι μια ειδική περίπτωση. Δυστυχώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πλειοψηφία του χύμα διακινούμενου ελαιολάδου δεν ανταποκρίνεται στις ποιοτικές κατηγορίες στις οποίες κατατάσσεται, ενώ σε μεγάλο ποσοστό του είναι νοθευμένο. Ο μόνος ασφαλής τρόπος να βεβαιωθεί ο καταναλωτής ότι ο τενεκές περιέχει το προϊόν που επιθυμεί να αγοράσει, είναι να το στείλει σε χημικό εργαστήριο για έλεγχο. Αυτό όμως θα του κοστίσει περίπου 250 ευρώ για κάθε δείγμα. Δηλαδή 3 φορές πάνω από την αξία του προϊόντος. Ακόμα και αν το παραλάβει από το λιοτρίβι, τη στιγμή της έκθλιψης, δεν μπορεί να γνωρίζει από ποιες ελιές έχει προέλθει, ούτε τα πραγματικά οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, τα οποία διαφοροποιούνται από ελαιώνα σε ελαιώνα.


Χ.Τ.: Μεταχειρίζεται σωστά το λάδι ο Έλληνας ή κάνει λάθη στον τρόπο που το αξιοποιεί και το αποθηκεύει;
Γ.Ο.: Ο Πλίνιος είχε ήδη πει από τα αρχαία χρόνια ότι «το λάδι διαφέρει από το κρασί: όταν το λάδι παλιώνει αποκτά άσχημη γεύση… Το κρασί όσο γερνάει γίνεται καλύτερο». Το ελαιόλαδο είναι ένα «ζωντανό» προϊόν, τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του οποίου, με το πέρασμα του χρόνου αλλοιώνονται. Πρέπει δηλαδή να καταναλώνεται φρέσκο. Αυτό δεν το γνωρίζουν οι περισσότερες νοικοκυρές. Τα περισσότερα νοικοκυριά, δυστυχώς, σε μια χώρα σαν τη δική μας, με τη μακραίωνη παράδοση στην παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου, δεν γνωρίζουν πώς να φερθούν στο φρέσκο λάδι. Το αποθηκεύουν κάτω από το νεροχύτη όπου η υγρασία το υποβαθμίζει ή στα εστιατόρια το αφήνουν πάνω στα τραπέζια ειδικά το καλοκαίρι, στο έλεος των υψηλών θερμοκρασιών και των «ευεργετικών», κατά τα άλλα, ηλιακών αχτίδων. Το ελαιόλαδο θέλει: ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος για την αποθήκευσή του και κατανάλωση το αργότερο 18 μήνες μετά την παραγωγή του.


Χ.Τ.:Υπάρχουν καλές και κακές χρονιές στο ελαιόλαδο; Πρέπει να αναγράφονται;
Γ.Ο.: : Το ελαιόλαδο δεν λειτουργεί όπως το κρασί, το οποίο φαντάζομαι ότι έχετε στο μυαλό σας. Το κρασί με το πέρασμα του χρόνου αποκτά ξεχωριστή αξία και με καμάρι οι παραγωγοί του γράφουν π.χ «Νεμέας 1997», ενώ το ελαιόλαδο εάν δεν καταναλωθεί μέσα σε 18μήνες χάνει τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του. Στο ελαιόλαδο υπάρχουν χρονιές με μικρότερη ή μεγαλύτερη παραγωγή και περιοχές με παραγωγή υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με άλλες. Οι τυποποιητικές επιχειρήσεις όμως ακολουθούν μια συνεχή και αυστηρή διαδικασία επιλογής του ελαιολάδου που προμηθεύονται από τους παραγωγούς κάθε χρόνο καθώς και συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό ένα υψηλό και παράλληλα σταθερό επίπεδο στην ποιότητα που ελαιολάδου που προσφέρουν σε κάθε ποιοτική κατηγορία του προϊόντος.


Χ.Τ.: Γιατί πολλές ετικέτες γράφουν "οξύτητα μέχρι 0,8%". Δεν είναι απόλυτα μετρήσιμο μέγεθος; Πολλοί φοβούνται ότι αυτό το "περίπου" στην τιμή οξύτητας υποκρύπτει μίξη.
Γ.Ο.: Το αναγραφόμενο στην επισήμανση όριο της οξύτητας, όπως και όλων των άλλων δεικτών ποιότητας και γνησιότητας, είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο από την νομοθεσία. Πρόκειται για ένα όριο το οποίο διαφοροποιείται με την πάροδο του χρόνου, μέχρι την ημερομηνία λήξης της κατανάλωσης που αναγράφεται βέβαια μόνο στα τυποποιημένα ελαιόλαδα. Ενδεχομένως δηλαδή ένα οποιοδήποτε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να ξεκινά τη ζωή του με περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα 0,4 επί τοις εκατό και να καταλήγει δεκαοκτώ μήνες μετά που είναι το ανώτατο όριο ζωής του σε 0,7% ή 0,8%. Αυτό το περίπου λοιπόν δεν υποκρύπτει μίξη, αλλά τις διεργασίες που γίνονται με το πέρασμα του χρόνου σε ένα «ζωντανό» προϊόν.


Χ.Τ.:Ακούμε ότι η Ιταλία πουλάει ελληνικό λάδι ως ιταλικό, πώς γίνεται αυτό όταν υπάρχει ετικέτα; Είναι ή δεν είναι τελικά αξιόπιστη η ετικέτα για τον Έλληνα και Ευρωπαίο καταναλωτή;
Γ.Ο.:Το ελληνικό όπως και το ιταλικό ελαιόλαδο είναι πάνω απ’ όλα ευρωπαϊκό ελαιόλαδο. Μην ξεχνάμε ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της ίδιας κοινής αγοράς ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ωστόσο τα τυποποιημένα παρθένα ελαιόλαδα έχουν προστασία για την αναγραφή της χώρας προέλευσης και ειδικό  κωδικό έγκρισης σε κάθε τυποποιητική επιχείρηση ( EL-40) και συνεπώς ο καταναλωτής δεν έχει παρά να διαβάσει προσεκτικά την ετικέτα, ώστε να διαπιστώσει τη χώρα παραγωγής του ελαιολάδου.

Χ.Τ.:Τελευταία εμφανίζεται στα ράφια και το αγουρέλαιο. Τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στην κουζίνα;
Γ.Ο.:Το «αγουρέλαιο» είναι το πρώτο λάδι της χρονιάς. Συνήθως συλλέγεται από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής ή της χρονιάς, από φρέσκιες και απόλυτα υγιείς ελιές. Παράγεται με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, εξ ολοκλήρου από πράσινες ελιές, που δεν έχουν ζαρώσει, δεν έχουν χτυπηθεί από δάκο και δεν έχουν πέσει κάτω οι καρποί και να τραυματιστούν. Έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, περίπου 9 μήνες, και σερβίρεται, κατά προτίμηση μη μαγειρεμένο σε σαλάτες, όσπρια (στο τέλος του μαγειρέματος) και dips. Έχει έντονη γεύση και μια χαρακτηριστική πικράδα, γι αυτό θα έλεγα ότι είναι για τους πιο «μυημένους»!


Χ.Τ.: Είστε ικανοποιημένος από την πορεία του εθνικού μας προϊόντος σε αγορές μέσα και έξω από την Ελλάδα;
Γ.Ο.: Τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική βιομηχανία τυποποίησης ελαιολάδου έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης του τομέα. Παρατηρούμε ότι ακόμα και μικρές επιχειρήσεις επενδύουν στην ποιότητα, υιοθετώντας τις αρχές του HACCP, εφαρμόζοντας συστήματα ISO, βελτιώνοντας τις συσκευασίες τους και υλοποιώντας δράσεις προβολής και προώθησης των προϊόντων τους. Τα ελληνικά τυποποιημένα ελαιόλαδα είναι σε μεγάλο ποσοστό ποιοτικά ανώτερα των ανταγωνιστριών χωρών μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι τα τελευταία τρία χρόνια, τέσσερα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα έχουν κατακτήσει πρώτες θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Τα βραβεία αυτά ήλθαν αμέσως μόλις ξεφύγαμε από την εσωστρέφεια και μπήκαμε στη διαδικασία της συμμετοχής στους διεθνείς αυτούς διαγωνισμούς. Βέβαια έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, καθώς το ελληνικό ελαιόλαδο πολύ απέχει από την θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Βρισκόμαστε όμως σε καλό δρόμο.

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις