Αστακός σε βάση από Σπανάκι και Χυλοπίτες, με σάλτσα Ζαφοράς
Ελαφρύ καλοκαιρινό και υγειινό με ενδιαφέροντα συνδιασμό υλικών της Μεσογείου.
Συστατικά:
2 μεγάλους αστακούς
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κουταλιές ούζο
½ κούπα λευκό κρασί
Για τη βάση
2 κιλά σπανάκι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γρ. χυλοπίτες βρασμένες σε αλατισμένο
νερό
6 κουταλιές κασέρι τριμμένο
Για τη σάλτσα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα λευκό κρασί
1 δόση ζαφορά (σαφράν)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά κορν φλάουρ
Αλάτι, πιπέρι
Θυμάρι
Οδηγίες:
Πλένουμε το σπανάκι και κόβουμε μόνο τα φύλλα. Τα σοτάρουμε στο λάδι για 2-3 λεπτά. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Ανακατεύουμε τις χυλοπίτες με το τυρί.
Σε ατομικά φορμάκια βάζουμε λίγο σπανάκι και το σκεπάζουμε με 2-3 κουταλιές χυλοπίτες. Από πάνω ξαναβάζουμε σπανάκι. Καθαρίζουμε τους αστακούς ωμούς και αφαιρούμε τη σάρκα τους. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Πλένουμε το κέλυφος και τις δαγκάνες, καθώς και ό,τι άλλο βγάλαμε από το καθάρισμα του αστακού, και τα βράζουμε σε 1 λίτρο νερό μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, το κρασί και το θυμάρι για 15 λεπτά. Περνάμε το μίγμα από λεπτή σίτα. Προσθέτουμε τη ζαφορά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.
Κατόπιν ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και δένουμε με το κορν φλάουρ, ώστε να έχουμε μια μέτρια σε πυκνότητα σάλτσα.
Κόβουμε τον αστακό σε κομμάτια. Τον σοτάρουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ούζο. Τον ανάβουμε. 'Οταν σβήσει η φωτιά στο τηγάνι, ρίχνουμε το κρασί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα. Ανακατεύουμε τον αστακό με τη σάλτσα. Αναποδογυρίζουμε τα φορμάκια και σερβίρουμε τον αστακό πάνω στις βάσεις του σπανακιού. Γαρνίρουμε με λίγες «κλωστίτσες» ζαφοράς.