Χταπόδι καπαμά από την Ιθάκη
Ωραίο, καλομαγειρεμένο και μαλακούτσικο χταποδάκι, με γοητευτικά αρώματα από το κρασί και τις ντομάτες!
Συστατικά:
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 μεσαίου μεγέθους χταπόδι, καθαρισμένο,
1 φλ. ξηρό λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης,
2 φλ. χοντροκομμένο άγριο σέλινο (με τα φύλλα του),
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κοπανισμένες
1 φλ. ντοματίνια κομμένα και αποφλοιωμένα
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο, και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για 8 περίπου λεπτά.
2. Προσθέτουμε το χταπόδι, κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά.
3. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το τεμαχίζουμε σε 8 κομμάτια.
4. Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τα ντοματίνια και το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με το καπάκι για άλλα 45 λεπτά πάνω-κάτω ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα.
5. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε το φαγητό σε μεγάλα κομμάτια όσο είναι ακόμα ζεστό.