Καπονάτα - Λαχανικά στην κατσαρόλα
Ένα χορτοφαγικό πιάτο με μελιτζάνα, κάπαρη, ντομάτες, το οποίο μπορεί να γίνει κάλλιστα μια βάση για μπρουσκέτα, σάλτσα για ζυμαρικά, ακόμα και ένα ορεκτικό με γιαούρτι και καυτερή ή γλυκιά πάπρικα.
Συστατικά:
2 μελιτζάνες, περίπου 750 γρ. η καθεμία
λάδι για τηγάνισμα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλ. ψιλοκομμένο σέλινο
½ φλ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
2 κ.σ κάππαρη
1 φλ. ντοματοπολτός στραγγισμένος
½ φλιτζάνι ξίδι
1-2 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι - πιπέρι
Οδηγίες:
1. Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κύβους, την αλατίζουμε και την αφήνουμε σε στραγγιστήρι για 45 λεπτά.
2. Ξεπλένουμε με κρύο νερό και στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι. Τηγανίζουμε τη μελιτζάνα λίγο-λίγο, εάν δεν χωράει σε μία δόση.
4. Θέλει περίπου 10 λεπτά τηγάνισμα.
5. Ρίχνουμε την τηγανισμένη μελιτζάνα σε ένα μπολ και στραγγίζουμε το λάδι για να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
6. Ξαναζεσταίνουμε περίπου 2 κουταλιές από το λάδι και σε αυτό τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και το προσθέτουμε στη μελιτζάνα.
7. Προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι ακόμα και σοτάρουμε το σέλινο για 2-3 λεπτά. Το αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα και το προσθέτουμε στο μπολ.
8. Ρίχνουμε την κάππαρη και τις ελιές στο μπολ επίσης.
9. Ζεσταίνουμε την ντομάτα στο τηγάνι μέχρι να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε το ξίδι, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι.
10. Μόλις βράσει ξανά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
11. Προσθέτουμε την ντομάτα στα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
12. Αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε.