BACK

Κουραμπιέδες με ούζο και μοσχοκάρυδο

Οι κουραμπιέδες με μοσχοκάρυδο είναι μία Χριστουγεννιάτικη συνταγή με αρώματα ανατολής.
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.5 (4 votes)

Συστατικά:

1 κιλό αλεύρι μαλακό
500 γρ. βούτυρο φρέσκο γάλακτος
500 γρ. φυτίνη
2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι καφέ ούζο
1 φακελάκι μπέικιν  πάουντερ
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό σόδα
1 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 αυγό ολόκληρο
200 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
2 κιλά ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Οδηγίες:

Χτυπήστε στο μπολ του μίξερ το φρέσκο βούτυρο μαζί με την φυτίνη πάρα πολύ καλά, ρίχνοντας μέσα και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει
Ρίξτε το αυγό, τη σόδα την οποία είχατε διαλύσει μέσα στο ούζο το μοσχοκάρυδο  και συνεχίστε να χτυπάτε.
Βγάλτε τα χτυπημένα υλικά από το μίξερ και βάλτε τα σε μεγάλο μπολ.
Ρίξτε μέσα το αλεύρι το οποίο έχετε κοσκινίσει μαζί με το μπέικιν - πάουντερ και αρχίστε να ζυμώνετε με το χέρια.
Μόλις τα ζυμώσετε όλα τα υλικά καλά και φτιάξετε μια ομοιόμορφη αφράτη ζύμη πάρτε κομματάκια ζύμης και πλάστε στρογγυλά μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού.
Πατήστε στη μέση με το μεγάλο δάκτυλο και βάλτε τα στη λαμαρίνα.
Ψήστε τους σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20 – 25΄ μέχρι να ροδίσουν.
Την ώρα που ψήνονται οι κουραμπιέδες, πάνω στο τραπέζι της κουζίνας βάζετε 1 λαδόκολλα μεγαλύτερη από το μέγεθος του ταψιού και επάνω σε αυτή κοσκινίζετε μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Μόλις βγάλετε τους κουραμπιέδες από το φούρνο, με μία σπάτουλα βάλτε τους με προσοχή πάνω στη λαδόκολλα.
Από πάνω με ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίζετε άχνη ζάχαρη, μέχρι να τους καλύψετε εντελώς.
Τους αφήνετε περίπου 15 – 20΄ και έπειτα τους στολίζετε σε πιατέλες.
Την άχνη δεν την πετάτε, τη ξανακοκκινίστε την και χρησιμοποιείστε για τους άλλους κουραμπιέδες.

 

 

Προέλευση:
Πιάτο: 
Ειδικές κατηγορίες: