Φιλέτο αγριογούρoυvo με κράνα και κυδώνια
Μυρωδάτο και λαχταριστό με την φρουτένια επίγευση του κυδωνιού και την σπιρτάδα από τα κράνα.
Συστατικά:
Υλικά για 4 άτομα
800 γραμμ. φιλέτο αγριογούρουνου
2 μέτρια κυδώνια
400 γραμμ. κράνα
2 κουταλιές λευκό ξίδι
100 γραμμ. ζάχαρη
200 γραμμ. ζωμό μοσχάρι ή λευκό κρασί
1 ξύλο κανέλας
2 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
300 γραμμ. μαυροδάφνη ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνης
λίγο σινάπι
500 γραμμ. σπορέλαιο
150 γραμμ. κρεμμύδια
αλάτι και πιπέρι
"
Οδηγίες:
Προετοιμασία
Μαρινάρουμε αποβραδίς το αγριογούρουνο. Φτιάχνουμε τη μαρινάδα με το σπορέλαιο, τη δάφνη, το σινάπι, το άσπρο κρασί και τα μισά κρεμμύδια. Βράζουμε τα κράνα με το λευκό ξίδι, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και τα κάνουμε πουρέ μέχρι να πιούν τα υγρά τους. Τα περνάμε από σίτα για να βγάλουμε τα κουκούτσια.
Eκτέλεση
Κόβουμε τα κυδώνια χοντρά κομμάτια χωρίς τη φλούδα, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο και βράζουμε για 5 λεπτά.
Τα απλώνουμε σε ταψί, περιχύνουμε με το ζωμό μοσχαριού και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 190°.
Αλατοπιπερώνουμε το αγριογούρουνο φιλέτο και το ροδίζουμε σε καυτό τηγάνι για 6 λεπτά. Αφαιρούμε το κρέας και στο ίδιο τηγάνι σβήνουμε με λίγο ζωμό από τα κυδώνια που έχουμε ψήσει και την κομπόστα από κράνα.
Σημ. την ίδια συνταγή μπορούμε να κάνουμε και με κρέας αγριογούρουνου αντί για φιλέτο, μόνο που θα το μαγειρέψουμε πολλές ώρες σε σιγανή φωτιά μαζί με τα κυδώνια και τον πουρέ από τα κράνα.
Από το Βιβλίο του Γιάννη Μπαξεβάνη "Τα Καλύτερά Μου"
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ