Μουσακάς
Ίσως το πιο δημοφιλές πιάτο της κουζίνας μας είναι ο μουσακάς. Είναι αρκετά μπελαλίδικο φαγητό να φτιαχτεί, αλλά η απόλαυση της κάθε μπουκιάς, μας ανταμείβει για τον κόπο που κάναμε.
Συστατικά:
Για τις μελιτζάνες
2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λωρίδες πάχους ενός εκατοστού
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
Για το τελείωμα
λίγο ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού πεκορίνο Αμφιλοχίας
1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά
1 φλ. παρμεζάνα
Για τον κιμά
400 γρ κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κιλό κιμά αρνίσιο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3/4 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλ. γάλα
1/8 κ.κ. μοσχοκάρυδο
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλ. λευκό κρασί
1 ½ φλ. ντοματάκια σε κονσέρβα ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι
Για την κρέμα
150 γρ. βούτυρο
10 κ.σ. αλεύρι
10 φλ. φρέσκο γάλα
1/4 κ.κ μοσχοκάρυδο
2 αυγά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές. Στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
Σε μαντεμένια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διαφανές.
Ρίχνουμε μέσα όλο το κρέας, μπόλικο αλάτι, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα πιρούνι μέχρι το κρέας χάσει το κόκκινο χρώμα του.
Προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας πού και πού μέχρι όλο το ζουμί να εξατμιστεί. Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο, βάζουμε και την κανέλα, περιχύνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να το πιει όλο.
Ρίχνουμε μέσα και τις ντομάτες, ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε όσο πιο πολύ γίνεται την φωτιά και ψήνουμε χωρίς να σκεπάσουμε για 40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, προσθέτοντας μισό φλιτζάνι νερό κάθε φορά που το φαΐ στεγνώνει.
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι το σημείο βρασμού.
Σε φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε καλά με σύρμα, για 2΄-3΄.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις πάει να πάρει βράση, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και αφήνουμε την κρέμα μέχρι να να δέσει ανακατεύοντας πού και πού για 40 λεπτά περίπου. Όσο πιο αργά γίνει τόσο καλύτερη γεύση θα έχει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε το πιάτο.
Λαδώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με φρυγανιά ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί βαθύ.
Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το ½ τυρί. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, βάζουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, περίπου για μία ώρα, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει.
Τρώγεται ζεστός ή σε θερμοκρασία δωματίου.