BACK

Τηγανόψωμο με βολάκι και σκορδάτο λουκάνικο Τήνου

Η απλή θεϊκή γεύση από το τηγανόψωμο των παιδικών μας χρόνων μεταμορφώνεται με το σκορδάτο λουκάνικο και το βολάκι, δύο τοπικά υλικά από την Τήνο, γεμίζοντας τον ουρανίσκο μας με νέα αρώματα και γεύσεις.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.6 (5 votes)

Συστατικά:

Για το Ζυμάρι

500 gr. αλεύρι για ψωμί

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 πρέζα αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

250 ml  νερό χλιαρό περίπου

 

Για την Γέμιση

100 gr. τυρί φέτα σκληρή

400 gr. Βολάκι Τήνου

1 λουκάνικο σκορδάτο Τήνου

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι μάραθο

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες:

Το ταπεινό κλασσικό τηγανόψωμο που όλοι έχουμε αγαπήσει φτιαγμένο από τα χέρια της γιαγιάς για πρωινό, ή της μαμάς για κολατσιό, ή ακόμα και για κανονικό φαγητό, τώρα σε νέα μονοπάτια.

Ταιριάζουμε το κλασσικό με τα φρέσκα υλικά από την Τήνο και δημιουργούμε νέες γεύσεις με κλασσικές αγαπημένες συνταγές.

Τηγανόψωμο με σκορδάτο λουκάνικο και άγριο μάραθο που φυτρώνει στα πλάγια του δρόμου.

Γεύση δυνατή που συνδυάζεται απόλυτα με το κλασσικό τυράκι της Τήνου το βολάκι.


 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το λάδι, το αλάτι, τη μαγιά και ανακατεύουμε.

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα από το μπολ και το ξύδι.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας.

Σκεπάζουμε την ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε τα λουκάνικα, τα τσιγαρίζουμε ελαφρά και θρυμματίζουμε την φέτα σε μεγάλα κομμάτια.

Όταν η ζύμη μας έχει φουσκώσει ελαφρά την  χωρίζουμε σε μπάλες, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμούμε.

Απλώνουμε αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε τα κομμάτια της ζύμης σε στρογγυλά λεπτά φύλα.

Ρίχνουμε επάνω σε κάθε φύλο ζύμης φέτα, λουκάνικο, μάραθο και κρεμμυδάκι και διπλώνουμε το ζυμάρι μας να κρατήσει μέσα τα υλικά.

Με τα χέρια λαδωμένα ελαφρά απλώνουμε σιγά σιγά πάλι το ζυμάρι μας σε ένα στρογγυλό σχήμα, στο μέγεθος που θα ψηθεί.

Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και αρκετό ελαιόλαδο αφού ανοίξουμε δύο τρεις τρύπες στο ζυμάρι για να περνάει το λάδι και να ψήνεται καλά και εσωτερικά.

Γυρίζουμε όταν έχουν πάρει χρυσαφένιο χρώμα και στραγγίζουμε σε χαρτί να φύγουν τα πολλά λάδια.

Τα σερβίρουμε ζεστά αλλά τα τρώμε και κρύα σαν εύκολο σνακ.

Tips

Δοκιμάστε το και με την υπέροχη λούζα από την Τήνο θα σας αποζημιώσει εξ ίσου...