Γεμιστές Ντομάτες & Πιπεριές Γεμιστά
Δημοσιέυτηκε: Tue, 04/29/2003 - 00:00 || Ενημερώθηκε: Tue, 04/23/2024 - 12:20
Ένα κλασικό πιάτο στο Ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι.
Συστατικά:
6 μεγάλες χοντρόκαρπες πιπεριές
6 μεγάλες τομάτες
2 μεγάλα χοντροκομμένα ναξιώτικα κρεμμύδια (περίπου 2 φλιτζάνια)
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και κομμένες
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
μισό φλιτζάνι ελαφρώς καβουρντισμένα κουκουνάρια
2/3 φλιτζανιού κορινθιακές σταφίδες
μισό φλιτζάνι κομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
μισό φλιτζάνι φρέσκος, κομμένος μαϊντανός
1/3 φλιτζανιού φρέσκος, κομμένος άνηθος
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι μακρύκοκκο ρύζι (π.χ. μπασμάτι)
1 1/2 φλιτζάνια ψίχουλα από ψωμί
1 φλιτζάνι τρίμμα φέτας
Οδηγίες:
1. Κόβετε το πάνω μέρος από τις πιπεριές και αφαιρείτε τους σπόρους με ένα κουτάλι, χωρίς να πετάξετε το κομμένο τμήμα της πιπεριάς. Το ίδιο κάνετε και με τις τομάτες. Τη σάρκα αυτή, τη κόβετε κομματάκια και τη φυλάτε μαζί με το χυμό της τομάτας.
2. Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια για περίπου 7΄, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε για 1΄. Βάζετε και το ρύζι και το αναμειγνύετε με το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Ρίξτε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε το ρύζι σκεπάζοντάς το με το καπάκι, μέχρι να πιεί το ζουμί του.
3. Κατεβάζετε το ρύζι από τη φωτιά και το αναμειγνύετε με τη σάρκα και το ζουμί από τις τομάτες, τα μυρωδικά, τις σταφίδες και τα καρύδια προσθέτοντας όσο αλάτι και πιπέρι κρίνετε ότι χρειάζεται.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C και λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος. Γεμίζετε (όχι εντελώς) τις τομάτες και τις πιπεριές με το ρύζι και τις τοποθετείτε στο σκεύος περιχύνοντάς τις με 1 1/2 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύετε τα ψίχουλα και το τρίμμα της φέτας και βάζετε με ένα κουταλάκι από λίγο πάνω σε καθεμία από τις τοματοπιπεριές. Τις σκεπάζετε με τα "καπελάκια" τους και καλύπτετε χαλαρά το πυρίμαχο με λίγο αλουμινόχαρτο.
5. Ψήνετε τα γεμιστά για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Πού και πού, ελέγχετε για να δείτε αν χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο νερό προκειμένου να μην σας ξεραθεί η γέμιση. Όταν τελειώσετε, βγάζετε το σκεύος από το φούρνο, αφήνετε τα γεμιστά να κρυώσουν και τα σερβίρετε είτε ζεστά είτε σε θερμοκρασία δωματίου.
Προέλευση:
Πιάτο:
Ειδικές κατηγορίες: