Μανούρι ψημένο σε αμπελόφυλλα
Συστατικά:
350 γρ. τυρί μανούρι ή ρικόττα
20 αμπελόφυλλα στην άρμη
ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού και φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα
Οδηγίες:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C. Κόψτε το τυρί σε μπαστουνάκια. Επεξεργαστείτε τα αμπελόφυλλα. Βγάλτε τα από την άρμη και ξεδιπλώστε τα προσεκτικά. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό (τόσο όσο να τα σκεπάζει) και αφήστε τα να μαλακώσουν – περίπου μέχρι να κρυώσει το νερό. Περάστε τα κάτω από άφθονο νερό και αφήστε τα πάνω σε καθαρή πετσέτα να στραγγίσουν το νερό τους. Τέλος κόψτε το πράσινο κοτσανάκι από τα φύλλα.
Βάλτε 1-2 κομμάτια τυρί στη βάση κάθε φύλλου. Τυλίξτε τα κλείνοντας τις άκρες και φτιάξτε μικρά ρολλά. Τοποθετήστε τα με το άνοιγμα προς τα κάτω σ’ ένα ταψί που έχετε προηγουμένως λαδώσει. Συνεχίστε έτσι με όλα τα φύλλα. Λαδώστε και την επιφάνειά τους και ψήστε τα για 10-15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Σερβίρονται ζεστά με μπόλικο λεμόνι.