Σουφλέ με κατσικίσιο τυρί
Το σουφλέ ανήκει στα φαγητά που δεν περιμένουν τους καλεσμένους αλλά αντίθετα όλοι πρέπει να το περιμένουν καθισμένοι στο τραπέζι για να τους εντυπωσιάσει μόλις φτάσει φουσκωμένο
Συστατικά:
150 γρ. κατσικίσια γραβιέρα Δωδώνης τριμμένη
75 γρ. Βούτυρο
50 γρ. Αλεύρι
¼ λίτρο γάλα κατσικίσιο ζεσταμένο μέχρι να βράσει
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1κ.γ. πάπρικα
4 ασπράδια
2 κρόκους
Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο λιώνουμε 50γρ. απο το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 2 λεπτά περίπου .
Προσθέτουμε λίγο λίγο και το γάλα ανακατεύοντας ακατάπαυστα. Αλατοπιπερώνουμε , και βάζουμε την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε την κρέμα σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας που και που για 20 λεπτά.
Βγάζουμε την κρέμα από την φωτιά και με ξύλινη κουτάλα ενσωματώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τους κρόκους έναν έναν χτυπώντας σε κάθε πρόσθεση.
Τέλος βάζουμε όλο το τυρί , κρατώντας μία κουταλιά για τα πυρίμαχα σκεύη.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.
Προσεκτικά διπλώνουμε με μια σπάτουλα μία μεγάλη κουταλιά μαρέγκα μέσα στο μίγμα τυριού και κατόπιν όλη την μαρέγκα μέσα στο τυρί ανακατεύοντας με μεγάλη προσοχή για να μην χαθεί ο αέρας της μαρέγκας. Βουτυρώνουμε 4 ατομικά πυριμαχα σκευη και ρίχνουμε την τελευταία κουταλιά τυρί γυρνώντας το σκεύος γύρω γύρω να πάει παντού.
Ό,τι δεν κολλήσει στα τοιχώματα το μεταφέρουμε στο επόμενο σκεύος.
Γεμίζουμε με το μίγμα μέχρι να φτάσουμε στα ¾ του ύψους του σκεύους .
Περνάμε με το δάχτυλό μας την άκρη γύρω γύρω για να δημιουργήσουμε ένα αυλάκι εκεί που ακουμπάει το μίγμα το τοίχωμα . Βάζουμε αμέσως στον φούρνο και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να σηκωθεί καλά και να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε αμέσως .