BACK

Πελοποννησιακές δίπλες με σιρόπι

Οι δίπλες αν και είναι από τα χαρακτηριστικά γλυκά που φτιάχνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχουν καταχωρηθεί ως "προϊόν" της Πελοποννήσου. Είναι από εκείνα τα γλυκά που όταν πετυχαίνουν είναι πεντανόστιμα και αρωματικά και αυτομάτως τοποθετούν τον παρασκευαστή τους στο πάνθεον των ζαχαροπλαστών! Ακολουθείστε τη συνταγή και φτιάξτε μια από τις αυθεντικότερες ελληνικές συνταγές που έχουν συνδεθεί με γιορτή και χαρά!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (12 votes)

Συστατικά:

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. του καφέ ρακί
3 αβγά ολόκληρα
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. ζάχαρη

Σιρόπι
1 κιλό μέλι θυμαρίσιο
3 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
1 βανίλια άρωμα
1 ποτηράκι λικέρ ρούμι

Οδηγίες:

1. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν - πάουντερ.

2. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη και τη ρακί. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη, κατάλληλη για να ανοίξουμε φύλλο.

3. Αφήνουμε τη ζύμη περίπου 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

4. Κόβουμε σε κομματάκια και τα βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ρίχνουμε και από πάνω αλευράκι για να μη κολλάει πάλι το φύλλο στον πλάστη και ανοίγουμε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε.

5. Κόβουμε σε λωρίδες οριζόντιες και κάθετες και σχηματίζουμε παραλληλόγραμμα φυλλαράκια. Αφαιρούμε με ένα πινέλο το αλεύρι που περισσεύει.

6. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τηγανίζουμε τις δίπλες. Με δυο πιρούνια τις διπλώνουμε τρεις φορές σαν ρολό. Πρέπει να προσέξουμε το χρώμα στις δίπλες να είναι χρυσόξανθο και να μην καούν.

7. Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε ταψί.

Για το σιρόπι
1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό για 10 λεπτά

2. Ρίχνουμε στο τέλος τη βανίλια και το ρούμι.

3. Ξαφρίζουμε το σιρόπι και χαμηλώνοντας το μάτι της κουζίνας στο μισό αρχίζουμε να μελώνουμε τις δίπλες μία - μία, βουτώντας τες στο σιρόπι και βγάζοντά τες με μια τρυπητή κουτάλα.

Τις τοποθετούμε σε δίσκο και πασπαλίζουμε με καρύδι και κανέλα.