Σκαρτοτσέτα, ρολό μοσχαράκι με αρωματική σάλτσα ντομάτας
Νόστιμο και πληθωρικό φαγητό με μαλακό μοσχάρι αρωματισμένο με ντομάτα και μυρωδικά. Ένα πιάτο που μπορείτε να σερβίρετε με επιτυχία σε ένα απόλυτα μεσογειακό τραπέζι!
Συστατικά:
Για τη σάλτσα
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 ½ φλ. ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κονσέρβας)
1 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ρίγανη ξερή
Για τη γέμιση
½ φλ. φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένο
½ φλ. τρίμματα φέτας
½ φλ. γραβιέρα τριμμένη
½ φλ. τρίμματα μπαγιάτικου ψωμιού
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα φρέσκα ξύσματα μοσχοκάρυδου
2 μεγάλους κρόκους αβγών
Για την παρασκευή των ρολών και το ψήσιμο
1 κιλό μοσχαρίσιες κοτολέτες χτυπημένες καλά
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Οδηγίες:
Για τη σάλτσα
1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά περίπου.
2. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
3. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσουν.
4. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε ρίγανη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή και σιγοβράζουμε τη σάλτσα με την κατσαρόλα ανοιχτή, για 30 λεπτά περίπου, ή ώσπου να πήξει.
Για τη γέμιση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το μαϊντανό, το σκόρδο, τα τυριά, τα τρίμματα του ψωμιού, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
2. Προσθέτουμε και τους κρόκους των αβγών και ανακατεύουμε καλά
Σκαρτοτσέτα
1. Πασπαλίζουμε τις κοτολέτες με το αλάτι και το πιπέρι.
2. Πάνω σε κάθε κοτολέτα στρώνουμε 2-3 κουταλιές από τη γέμιση αφήνοντας λίγο χώρο στις άκρες.
3. Ακολουθώντας τη διεύθυνση των "νερών" του κρέατος, τυλίγουμε την κάθε κοτολέτα και την κλείνουμε με αρκετές οδοντογλυφίδες ή μικρά ξυλάκια, από αυτά που χρησιμοποιούμε για τα σουβλάκια (καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά).
4. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι και μαγειρεύουμε τις τυλιγμένες κοτολέτες σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντας κατά διαστήματα, για να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
5. Μόλις τα ρολά ροδίσουν, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, ώσπου να ψηθεί το κρέας τελείως και να μαλακώσει.
Η σκαρτοτσέτα σερβίρεται ζεστή.