Σπετζοφάι ή σπετσοφάι Πηλιορείτικο
Το σπετζοφάι ειναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Πηλιορείτικης κουζίνας.
Συστατικά:
4 μελιτζάνες
6 πιπεριές
1 κιλό λουκάνικα χοιρινά
1 κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό
1κιλό ντομάτες
Οδηγίες:
Αυτό το φαγητό το πρωτοδοκίμασα κάτω από την πλατάνα της Μακρινίτσας έχοντας στα πόδια μου το Βόλο που άστραφτε. Εκείνες ήταν στιγμές μ' όλες τις αισθήσεις χορτάτες!
Για τη συνταγή αυτή χρειαζόμαστε 4 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε φέτες, 6 πιπεριές (κέρατα), 1 κιλό λουκάνικα, 1 κρεμμύδι, 4 σκελίδες σκόρδο, μαϊντανό και 1 κιλό ντομάτες.
Πλένουμε κι αφήνουμε της μελιτζάνες να στραγγίσουν καμιά ώρα. Ξεσπορίζουμε και κόβουμε κατά μήκος στη μέση τις πιπεριές και τα τηγανίζουμε. Τα Βάζουμε πάνω σε χαρτοπετσέτες που θα απορροφήσουν το περισσευούμενο λάδι και στο μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα με τα λουκάνικα που τα έχουμε κόψει σε φέτες. Σε μια κατσαρόλα τηγανίζουμε τα λουκάνικα ρίχνοντας μέσα και το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε και τις ντομάτες
και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι δέσει. Αραδιάζουμε τα τηγανισμένα
να λαχανικά γύρω γύρω σε μια πιατέλα, αφήνοντας στη μέση ένα κενό. Ποτίζετε με τη σάλτσα τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και βάζετε στο κέντρο τα λουκάνικα. Σερβίρετε ζεστό ή κρύο και τρώγεται εν ριπή οφθαλμού με μπόλικες βουτιές στη σάλτσα! .
Αντί για λουκάνικα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελιές ή κεφτεδάκια.