BACK

Τάρτα κολοκύθας με παγωτό πραλίνα και σάλτσα καραμέλα

Η τάρτα κολοκύθας είναι το κατ'εξοχήν γλυκό του Mardi Gras! 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

Υλικά για τη ζύμη
280 γρ φουντούκια αλεσμένα
225 γρ βούτυρο μαλακό
80 γρ ζάχαρη
1 αβγό
350 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας

Υλικά για τη γέμιση
2 κιλά κολοκύθα
2 κουταλιές της σούπας πραλίνα
60 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
3 αβγά
120 ml κρέμα γάλακτος
60 ml γάλα
αλάτι

Υλικά για τη σάλτσα
100 γρ ζάχαρη
200 γρ νερό

Οδηγίες:

Χτυπάμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το φουντούκι στο μίξερ. Προσθέτουμε το αβγό και κατόπιν το αλεύρι με τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την πλάθουμε σε μια μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Περνάμε με βούτυρο και αλεύρι το εσωτερικό ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 22 εκ. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο. Τη στρώνουμε καλά στο ταψί και κόβουμε όση περισσεύει. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά. Κόβουμε την κολοκύθα και την ψήνουμε στον φούρνο με τη φλούδα προς τα πάνω μέχρι να μαλακώσει. Μόλις κρυώσει λίγο, πετάμε τους σπόρους, σουρώνουμε τη σάρκα και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Σε ένα μίξερ χτυπάμε τον πουρέ κολοκύθας, την πραλίνα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα. Προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα, την κανέλα και λίγο αλάτι και τα χτυπάμε όλα μαζί. Γεμίζουμε τη ζύμη με το μείγμα της κολοκύθας και ψήνουμε την τάρτα στους 150 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη μέχρι να σκουρύνει και να αποκτήσει υγρή υφή και βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Για να σερβίρουμε, κόβουμε ένα κομμάτι της τάρτας, τοποθετούμε μια μπάλα παγωτό πραλίνα από πάνω και γαρνίρουμε με την καραμέλα.

 

Tips

Σουρώνουμε σε λεπτή σίτα την κολοκύθα, διότι δεν θέλουμε να μας βγάλει υγρά στην ζύμη.