Τάρτες με καραμελωμένα πορτοκάλια & χουρμάδες
Ελαφριά και σχεδόν εξωτική γεύση με τους χουρμάδες να κυριαρχούν! Για να κάνετε πιο καλοκαιρινό ακόμα το γλυκό σας συνοδεύστε το με μια μπάλα παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης!
Συστατικά:
1 φύλλο φρέσκιας ζύμης feuilletee (σφολιάτας)
4 μικρά πορτοκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια (χωρίς τις μεμβράνες)
125 γρ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
55 γρ. βούτυρο
30 γρ. σκουρόχρωμη ζάχαρη
2 κ.σ. σιρόπι έτοιμο (maple syrup)
15-16 χουρμάδες
75 γρ. καρύδια
Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
1. Απλώνουμε την έτοιμη φρέσκια σφολιάτα και κόβουμε με κουπ πατ 4 στρογγυλές βάσεις διαμέτρου 13 εκ. Τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψάκι.
2. Από τα περισσεύματα της σφολιάτας κόβουμε στενά, κυκλικά κομμάτια πλάτους 1,5 εκ. και τα κολλάμε στην περιφέρεια των βάσεων για να πάρουν ύψος με το ψήσιμο.
3. Ψήνουμε τις βάσεις άδειες για 15 λεπτά.
4. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με 3 κουταλιές της σούπας νερό και ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια. Τα καραμελώνουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν τα αφήνουμε να κρυώσουν.
5. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες.
6. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με τη σκουρόχρωμη ζάχαρη και το σιρόπι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
7. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το μείγμα στις τάρτες και ψήνουμε 15-18 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει χρώμα.
Γαρνίρουμε με καραμελωμένα πορτοκάλια.