BACK

Εργαλεία και μυστικά για ζύμη

Εργαλεία, τρόποι, μυστικά και συμβουλές για επιτυχημένες πίτες και τάρτες

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.7 (7 votes)

Συστατικά:

Οδηγίες:

Γάντζος για ζύμη
Μαζί με το ηλεκτρικό μίξερ, πρέπει να έχετε και ένα σετ με γάντζους πάνω σε μια βάση. Ελέγχετε πριν το αγοράσετε εάν υπάρχει γάντζος για ζύμωμα. Είναι πολύ χρήσιμος και σας βγάζει από τον κόπο να ζυμώνετε με τα χέρια.

Σπόροι
Μπορείτε να τους βάλετε μέσα στη ζύμη καθώς την πλάθετε και πριν την ψήσετε. Δίνουν άρωμα. Αλείφετε την ζύμη με λάδι, αβγό ή νερό και τους σκορπάτε επάνω, εάν θέλετε. Συνηθισμένοι σπόροι είναι το σουσάμι, ο ηλιόσπορος, η παπαρούνα, ο λινόσπορος και ο κολοκυθόσπορος.

Μαγιά
Προτιμάτε την ξερή μαγιά για πιο σίγουρη, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν έχει λήξει η ημερομηνία. Το πιο σίγουρο τεστ είναι όταν το μείγμα στη βασική συνταγή για ζύμη εμφανίζει φουσκάλες στην επιφάνεια. Δείχνει ότι η μαγιά είναι ζωντανή. Η μαγιά χρειάζεται ζέστη, ζάχαρη και υγρασία για να φουσκώσει. Όμως πάρα πολύ ζέστη, ζάχαρη, αλάτι ή λίπος καταστρέφουν τη μαγιά. Η μαγιά απελευθερώνει μικροσκοπικές φουσκάλες από διοξείδιο του άνθρακα και έτσι κάνει τη ζύμη να τεντώνει και να φουσκώνει.

Αλεύρι
Χρησιμοποιείτε πολλά είδη αλεύρων για να φτιάξετε τη βάση της ζύμης, όπως αλεύρι από σόγια, σίκαλη, ρεβίθια, μαύρο αλεύρι και ούτω καθεξής. Το αλεύρι από τα προϊόντα αυτά είναι πιο βαρύ, γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε, όταν φτιάχνετε ζύμη, μισό απλό για όλες τις χρήσεις και μισό βαρύ. Έτσι η ζύμη δεν θα είναι τόσο πυκνή.

Πλάστης
Υπάρχει ποικιλία στο σχήμα, στο μέγεθος και το υλικό. Υπάρχουν από ξύλο, πλαστικό, ατσάλι και μάρμαρο. Διαλέξτε αυτόν που νομίζετε ότι θα χρησιμοποιήσετε πιο εύκολα. Δεν χρειάζεται να πλένετε το ξύλινο πλάστη. Τον σκουπίζετε με καθαρό πανί και βγάζετε την ζύμη που έχει κολλήσει επάνω του.

Μυστικά για επιτυχία

  • Όταν προσθέτετε το νερό στη μαγιά, βεβαιωθείτε ότι είναι χλιαρό. Εάν είναι καυτό, θα καταστρέψει τη μαγιά
  • Είναι ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται ζάχαρη, όμως η πολύ ζάχαρη καθώς και το αλάτι, την καταστρέφει
  • Η ζύμη έχει ζυμωθεί αρκετά όταν είναι λεία και ελαστική. Εάν τη πιέσετε με τον αντίχειρα, πρέπει να φεύγει προς τα πίσω
  • Όταν η μαγιά αρχίσει να φουσκώνει, τη σκεπάζετε και τη βάζετε κάπου ζεστά αλλά όχι για πολύ. Η καλύτερη θερμοκρασία για να φουσκώσει η μαγιά είναι 27º C
  • Κρυώνετε το ψημένο ψωμί πάνω σε σχάρα για να αποκτήσει τραγανή κόρα
  • Η ζύμη πρέπει να πλάθετε καλά, έτσι ώστε η γλουτίνη που υπάρχει στο αλεύρι να αναπτυχθεί και να γίνει ελαστική
  • Προσθέτετε ζάχαρη, φρούτα, λαχανικά και άλλα μυρωδικά μετά το πρώτο φούσκωμα της ζύμης, για να αποφύγετε την καταστροφή της μαγιάς