Ψωμί με ντομάτες
Πεντανόστιμο ψωμί που τρώγεται και σκέτο! Συνοδεύστε το με ένα ωραίο πλούσιο κρητικό ανθότυρο ή μια πικάντικη γραβιέρα!
Συστατικά:
2 φλ. ντοματοχυμός κονκασέ
1/2 φλ. σάλτσα ντομάτα
2 κ.σ. λάδι
6 1/2 φλ. αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
3 κ.σ.ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
3/4 κ.σ. ρίγανη
1/2 κ.σ. βασιλικό
1/4 κ.σ. δεντρολίβανο
1/4 κ.σ. πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
Οδηγίες:
1. Αλείφουμε με λάδι ένα μεγάλο μπολ και το ταψί που θα ψήσουμε το ψωμί.
2. Ζεσταίνουμε το χυμό, τη σάλτσα και το λάδι μέχρι τους 80 °C.
3. Ανακατεύουμε 3 φλιτζάνια αλεύρι με τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά.
4. Ρίξτε τη ντομάτα και ανακατεύουμε για 3 λεπτά. Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να κολλάει λίγο. Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
5. Ζυμώνουμε ξανά για 5 λεπτά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά.
ΠΛάθουμε 2 φραντζόλες και τις βάζουμε στο ταψί.
7. Σκεπάζουμε και τις αφήνουμε για άλλα 45 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 °C.
8. Ψήνουμε για 10 λεπτά, κατεβάστε στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά (το ψωμί είναι έτοιμο όταν κάνει κούφιο ήχο αν το χτυπήσουμε από κάτω).
Αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσουν.