Το 1985 ο Dan Kroughout και οι συνάδελφοι του πραγματοποίησαν μια εικοσαετή έρευνα θνησιμότητας από την στεφανιαία νόσο. Μελετήθηκαν 852 άνδρες μέσης ηλικίας και ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη διατροφή που είναι εμπλουτισμένη με ψάρια και στο θάνατο από στεφανιαία νόσο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός ή δυο γευματων την εβδομάδα που περιλαμβάνουν ψάρια, μπορεί να αποτελέσει προληπτικό παράγοντα όσον αφορά στα καρδιακά προβλήματα. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν πολλά θαλασσινά λάμβαναν αρκετά περισσότερα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα οξέα (ΕΡΑ), ένα Ωμέγα 3 απαραίτητο λιπαρό οξύ.
Αυτά τα αποτελέσματα συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα , τριγλυκεριδίων και χαμηλότερη χοληστερόλη σε αναλογίες HDL τα οποία παρατηρήθηκαν σε Εσκιμώους που τρέφονται με αρκετά ψάρια. Μια έρευνα που διεξήχθη στην Ολλανδία έδειξε ότι η αντικατάσταση 150 γρ. τυριού κάθε μέρα με 200 γρ από το σκουμπρί προκάλεσε μια σημαντική μείωση στο συνολικό ορό χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων (αποθηκευμένα λίπη). Τα ιχθυέλαια περιέχουν υψηλά ποσοστά σε Ωμέγα 3 , πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιλαμβάνουν ΕΡΑ Εικοσιπενταϊκό Οξύ) και DHA (Δακοσεξανοϊκό οξύ). Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν παρέχουν μόνο καύσιμο για την καρδιά, αλλά φαίνεται πως έχουν θετικά αποτελέσματα στους τρεις βασικούς παράγοντες των καρδιακών προβλημάτων και της βλάβης του καρδιαγγειακού συστήματος:πήξη του αίματος, επίπεδα υψηλών τριγλυκεριδίων και χοληστερόλη.
Σύμφωνα με τη σύγχρονη έρευνα φαίνεται πως ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων επηρεάζεται και μπορεί επίσης να επηρεάσει την ενδοκρινολογική λειτουργία. Το ενδοκρινολογικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο και στην ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού. Διαπιστώθηκε ότι ο δεσμευτικός αναστολέας της ορμόνης τους θυρεοειδή αδένα σχετίζεται σημαντικά με τα επίπεδα της συνολικής απελευθέρωσης των λιπαρών οξέων στο αίμα. Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει για το ελαϊκό οξύ. Οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των λιπαρών οξέων- όπως είναι το ελαϊκό οξύ- συνεισφέρει σημαντικά στη δραστηριότητα της δεσμευτικής ορμόνης του θυρεοειδή αδένα σε ασθενείς που δεν πάσχουν από θυρεοειδή.
Οι καλύτερες πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα ιχθυέλαια από «παχιά» ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο φρέσκος τόνος.
Συστάσεις και κατανάλωση ψαριού στην Ελλάδα σε γραμμάρια την εβδομάδα
500 gr για εφήβους και ενήλικες
200 gr για παιδιά σχολικής ηλικίας
100 gr για παιδιά προσχολικής ηλικίας
Ω 3 Λιπαρά Το πολυφάρμακο που μας χαρίζουν τα Ψάρια
Τα Ω 3 Λιπαρά είναι από τα πιο πολύτιμα συστατικά των ψαριών και πολλοί τα ονομάζουν το πολυφάρμακο της Θάλασσας.
Κατηγορία: