Μια βόλτα στο σουπερμάρκετ, από εκείνες που πηγαίνεις χωρίς να χρειάζεσαι κάτι ουσιαστικό, συνήθως σου δίνει το χρόνο να διαβάσεις τις ετικέτες των προϊόντων και να μετρήσεις τα «Ε» που περιέχουν. Κι αν είστε από αυτούς που παρατηρούν πιο προσεκτικά, ίσως να έχετε διαπιστώσει ότι τώρα τελευταία τα «Ε» έχουν μειωθεί σημαντικά. Και ουσιαστικά; Άλλο ένα κολπάκι της βιομηχανίας τροφίμων που αντικαθιστά τους κωδικούς των συντηρητικών, με ολόκληρη την ονομασία τους, ώστε τα αναγνωρίσιμα ως βλαβερά «Ε» να μη φαίνονται στην ετικέτα. Έτσι, για παράδειγμα, το Ε224 που μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη δράση των βιταμινών, έχει μετατραπεί σε μεταθειώδες κάλλιο, τόσο γνωστό σε μας, όσο τα ποδήλατα στα ψάρια…
Ημέρα ελέγχων
Όμως, την πραγματική εξαφάνιση των «Ε» την έχουν πετύχει τα βιολογικά προϊόντα με τις «καθαρές» μεθόδους παραγωγής τους. Τα πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα υπόκεινται σε ελέγχους που ξεκινούν από την πρώτη παραγωγική διαδικασία και φτάνουν μέχρι το τελικό σημείο πώλησης. Τους ελέγχους αυτούς πραγματοποιούν πιστοποιητικοί οργανισμοί, όπως η ΔΗΩ, η Βιοελλάς κ.ά., οι οποίοι καθορίζουν τελικά ποια προϊόντα είναι βιολογικά και ποια όχι.
Οι Έλληνες καταναλωτές, ακολουθώντας την ισχυρή διεθνή τάση, αρχίζουν με αργούς ρυθμούς να στρέφονται όλο και πιο πολύ προς τα βιολογικά. Τα στατιστικά για τη χώρα μας είναι ευοίωνα, αφού από το 2000 η Ελλάδα έχει διαρκή αύξηση στα ποσοστά βιολογικών αγροτικών εκτάσεων. Αλλά και τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων έχουν αυξηθεί, «καλύπτοντας» τις ανάγκες των καταναλωτών παντού και πάντα.
Αριθμοί εναντίον προθέσεων
Υπάρχουν κάποια ζητήματα που χωράνε συζήτηση, τόσο ως προς τις προθέσεις της αγοράς των βιολογικών, όσο και ως προς την ίδια της τη φύση. Το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί έκφανση της δυτικής κουλτούρας, που σκοπό της έχει τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Για να το πετύχουν αυτό οι εταιρείες, λειτουργούν με τις πιο συμφέρουσες οικονομικά μεθόδους, αδιαφορώντας πολλές φορές για την υγεία των καταναλωτών ή για τις επιμέρους συνέπειες των ενεργειών τους. Η γιγάντωση της αγοράς των βιολογικών προϊόντων είναι σίγουρο ότι έχει δημιουργήσει και θα δημιουργήσει μεγάλες εταιρείες που θα μπουν γρήγορα στο παιχνίδι των αριθμών, που σκοτώνει τις όποιες καλές προθέσεις.
Και οι τιμές; Πιο ψηλά!
Είναι τα βιολογικά προϊόντα για όλους; Οι τιμές τους μάλλον λένε το αντίθετο. Είναι αλήθεια ότι η βιολογική παραγωγή ενέχει επιπλέον δυσκολίες για τους παραγωγούς. Χωρίς χημικά τα φυτά και τα ζώα τους είναι πιο ευάλωτα. Και έχουν και το κόστος της πιστοποίησης. Όμως, υπάρχουν και λίγα βιολογικά που είναι προσιτά. Τι συμβαίνει με αυτούς τους παραγωγούς; Είναι όντως λιγότερο βιολογικά τα προϊόντα τους;
Βιολογικά προϊόντα: Μύθοι και πραγματικότητα
Aν νομίζετε πως ό,τι έχει βαφτιστεί «βιολογικό», είναι και παρθένο, αγνό, καθαρό, τότε καλύτερα να γνωρίσετε πρώτα τους αληθινούς «βιολογικούς» του γονείς.
Από τον Πάνο Γεωργούντζο