Από το 1931 λειτουργούσε εκεί αρτοποιείο με αποτέλεσμα όλη η περιοχή, ακόμα και η στάση του λεωφορείου να λέγεται Στάση: Φούρνος.
Ο σημερινός ιδιοκτήτης που μέχρι πριν λίγα χρόνια χρησιμοποιούσε τον πέτρινο φούρνο που είχαν χτίσει οι Γερμανοί, επιμένει στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής ψωμιού στην πινακωτή και κατ' επέκταση στο χέρι. Η πινακωτή ήταν ένα μεγάλο ξύλινο τελάρο με πολλά χωρίσματα στα οποία οι γυναίκες τοποθετούσαν το ζυμάρι τους, το σκέπαζαν με υφασμάτινες πετσέτες και το περίμεναν να φουσκώσει,τα χρόνια που κάθε σπίτι έκανε το δικό του ψωμί.
Αυτόν τον τρόπο ακολουθεί ο Αντρέας Γιαννακόπουλος, που έχει τον Πέτρινο Φούρνο στο Βύρωνα τα τελευταία 14 χρόνια, επιμένοντας στην παραδοσιακή, χειροποίητη παρασκευή ψωμιού, παρά το μεγάλο κόστος σε χρόνο και επομένως σε χρήμα. Ο ίδιος σημειώνει ότι "το ζυμάρι είναι ένας ζωντανός οργανισμός, τον οποίο δε θέλουμε να ταλαιπωρούμε και γι' αυτό ακολουθούμε τους δικούς του ρυθμούς. Ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία κάθε ημέρας οι χρόνοι που χρειάζεται το ζυμάρι για να φουσκώσει αλλάζουν."
Μπαίνοντας στο κατάστημα διαπιστώνεις ότι ο φούρνος διαθέτει σχεδόν όλους τους τύπους ψωμιού: πολύσπορα, προζύμια, λαδιού, κρητικό χωριάτικο, αλλά και πολύ μεγάλη ποικιλία σε ό,τι αφορά κριτσίνια και κουλούρια, τα οποία είναι επίσης χειροποίητα. Πολλά από τα γλυκά φτιάχνονται εκεί, όπως η μηλόπιτα, κέικ και τσουρέκια, εκμέκ κανταϊφι, αλλά και γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταϊφιού, καθώς και ένα παραδοσιακό γλυκό που λέγεται Βυζαντινό με παντεσπάνι και κρέμα σαντιγύ, τη συνταγή του οποίου οι Μικρασιάτες που συγκεντρώθηκαν στο Βύρωνα έφεραν μαζί τους στις λιγοστές αποσκευές τους.
Στο καινούριο κατάστημα που βρίσκεται στο κέντρο του Παγκρατίου, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση του κόσμου των γραφείων και των γύρω μαγαζιών, με αποτέλεσμα εκτός από τα είδη φούρνου, να υπάρχουν περισσότερα κρύα σάντουιτς, ζύμες και σφολιάτες, καθώς και περισσότερα είδη ζαχαροπλάστιαστικής.
Δοκιμάσαμε το χωριάτικο ψωμί που στον Πέτρινο Φούρνο το ονομάζουν "Χελώνα", επειδή μοιάζει με καβούκι και πρόκειται για να ένα πολύ νόστιμο ψωμί, που φαίνεται ότι δεν έχει υποστεί μηχανική επεξεργασία. Ένα ψωμί που είναι ιδανικό για το τραπέζι, αλλά και για το πρωινό.
Επίσης το βιολογικό ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι, που αναδεικνύει την αναζήτηση του ιδιοκτήτη, αλλά και των μαστόρων του (όπως τους ονομάζει) στο να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται την άριστη πρώτη ύλη που εξασφαλίζουν για το μαγαζί και τους πελάτες τους.
Η διαδρομή του Αντρέα Γιαννακόπουλου είχε πολλές διαφορετικές στάσεις μέχρι να καταλήξει στην ιδιοκτησία του μακροβιότερου φούρνου στο Βύρωνα. Τα πρώτα βήματα ξεκίνησαν με σπουδές στη Νοσηλευτική και μάλιστα στον τομέα της ψυχιατρικής νοσηλευτικής. Αν και εργάστηκε για κάποιο διάστημα στον τομέα αυτό, η ζωή τον οδήγησε στο χώρο των πωλήσεων αλεύρων για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες-μύλους όχι μόνο της χώρας, αλλά και των Βαλκανίων. Μέσα από αυτή την ενασχόληση έμαθε τη δουλειά και τις απαιτήσεις του αλευριού και των παράγωγών του και αγόρασε το φούρνο στο Βύρωνα το 1998.
Μετά από όλα αυτά τα χρόνια επιμένει στον παραδοσιακό, χειροποίητο τρόπο παραγωγής ψωμιού, επιμένει να "ακούει" το ζυμάρι του, που στην ουσία όπως λέει είναι αυτό που ορίζει πώς θα ζυμωθεί και θα πλαστεί το ψωμί και επιμένει να θυσιάζει το κόστος στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί.
Χωριάτικο: 0,80€ - Βιολογικό Ψωμί: 1.10
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 7.00-22.30
Σάββατο: 7.00-20.30
Κυριακή: κλειστά
Διεύθυνση: Κύπρου 24, Βύρωνας Χάρτης
Χρεμωνίδου και Υμηττού, Παγκράτι
Τηλέφωνο: 210 7647228