Κέικ τυριού - Cheese cake
Συστατικά:
Βάση
300 γρ. μπισκότα Πτι Μπέρ ή Digestive
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
½ κουτ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ φρέσκο ή ξερό
Γέμιση
500 γρ. κρήμ τσήζ
2/3 φλ. ζάχαρη
4 αυγά
1 φλ. αλεύρι
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 δόση βανίλια σκόνη
1 φλ. κρέμα γάλακτος"
Οδηγίες:
Για την βάση: Σπάζουμε τα μπισκότα στο πολυμίξερ και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο, το μπαχάρι την κανέλλα και το τζίντζερ. Στρώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί 24 εκ με ελατήριο και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Για την γέμιση Χτυπάμε το κρήμ τσήζ με τη ζάχαρη μέχρι να ανακατευτούν καλά. Συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε με το αλεύρι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την βανίλια και την κρέμα.
Απλώνουμε την γέμιση στο ταψί και ψήνουμε στους 180°C για 45’ περίπου δοκιμάζοντας με μία οδοντογλυφίδα κατά διαστήματα στο κέντρο αν έχει σφίξει το μείγμα.
Το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 8 ώρες πριν το βγάλουμε από την φόρμα και το σερβίρουμε.
Παραλλαγή στην βασική συνταγή
-
Τσηζ κέικ με τζίντζερ και μέλι:
Προσθέτουμε ένα κουταλάκι τζίντζερ στη βάση και αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με ίση ποσότητα μελιού. -
Τσηζ κέικ με σοκολάτα και καρύδια:
Κάνουμε την βάση με 300 γρ. μπισκότα σοκολάτας απλά ή γεμιστά και δεν βάζουμε τζίντζερ και μπάχαρι.
Στη γέμιση δεν βάζουμε χυμό και ξύσμα λεμονιού αλλά προσθέτουμε 150 γρ. λιωμένη κουβερτούρα και 150 γρ. χοντροκομμένα καρύδια.