Σαλάτα με μανιτάρια πλευρότους και σπαράγγια
Όταν ξεκινάει η άνοιξη, τα σπαράγγια είναι τα πιο σέξι λαχανικά για να φάμε. Κάτι νόστιμο και νηστίσιμο για την Σαρακοστή.
Συστατικά:
4-5 μεγάλα φρέσκα μανιτάρια πλευρότους (ή 1 πακέτο φρέσκα σε συσκευασία 450 γρ.)
10-15 σπαράγγια φρέσκα (ή λευκά καθαρισμένα από κουτί)
5-6 ελιές χονδροκομμένες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (ή 1 πρέζα αποξηραμένο)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι ή balsamico
½ κουταλάκι μέλι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 πρέζα κόλιανδρο τριμμένο
1 πρέζα τριμμένα φύλλα αποξηραμένου απήγανου
1 πρέζα γλυκάνισο
αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες:
Καθαρίζουμε τα φρέσκα σπαράγγια και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα όπου ήδη βράζει νερό με αλάτι.
Αφήνουμε τα σπαράγγια να βράσουν περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. (Τα σπαράγγια από κονσέρβα δεν χρειάζονται βράσιμο).
Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε στη σχάρα.
Μόλις ψηθούν, τα βάζουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε τα κομμένα σπαράγγια, το κρεμμυδάκι και τις ελιές. Τέλος γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το μέλι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το γλυκάνισο, τον απήγανο, το αλάτι και το πιπέρι. Πριν σερβίρουμε τη σαλάτα, την περιχύνουμε με τη σάλτσα.