Μπακλαβάς
Δημοσιέυτηκε: Tue, 04/29/2003 - 00:00 || Ενημερώθηκε: Wed, 12/21/2016 - 20:49
Ένα γλυκό κλασικό και διαχρονικό, αυτή τη φορά με ελαιόλαδο, καρύδια, φύλλο κρούστας και πολύ μέλι.
Συστατικά:
1 πακέτο του μισού κιλού φύλλο κρούστας
3 ½ φλ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα
1 ½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
20 μοσχοκάρφια (προαιρετικά)
Οδηγίες:
1. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, τη ζάχαρη, και την κανέλα.
2. Αλείφουμε με λάδι ένα παραλληλόγραμμο ταψί.
3. Απλώνουμε ένα φύλλο και διπλώνουμε τις πλευρές του.
4. Κάνουμε το ίδιο με άλλα 3 φύλλα αλείφοντάς τα με όσο λάδι χρειάζεται.
5. Βάζουμε από πάνω το μείγμα με τα καρύδια.
6. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν από τα φύλλα.
7. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας καθένα ξεχωριστά με λάδι.
8. Κόβουμε διαγωνίως και παραλλήλως τα πάνω φύλλα, σε απόσταση περίπου 4 εκ. και ύστερα κατά πλάτος έτσι ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι μεσαίου μεγέθους.
9. Μπορούμε να στερεώσουμε αν επιθυμούμε ένα μοσχοκάρφι σε κάθε κομμάτι του μπακλαβά.
10. Ψήνουμε τον μπακλαβά στους 180°C για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
11. Τον βγάζουμε από το φούρνο, όσο είναι ακόμη ζεστός, και τον ραντίζουμε με μέλι.
Προέλευση:
Πιάτο:
Κύριο συστατικό:
Ειδικές κατηγορίες: