Κοτόπουλο με πιπεριές
Ελαφρύ καλοκαιρινό και υγειινό με ενδιαφέροντα συνδιασμό υλικών της Μεσογείου.
Συστατικά:
400 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μπουκιές
Ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
4 ασπράδια αβγών
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας (soya sauce)
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι
Για τα λαχανικά
4 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο (ή ηλιέλαιο)
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά του τσαγιού σκόνη τζίντζερ (σε βαζάκι στα μπαχαρικά)
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε καρεδάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
½ φλιτζάνι αμύγδαλα βρασμένα, δίχως τη φλούδα τους
Για τα νουντλς
50 γρ.νουντλς (από ρύζι ή από αλεύρι ή βερμιτσέλι)
1 καρότο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
Οδηγίες:
Χτυπάς τα ασπράδια των αβγών σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτεις το κορν φλάουρ ή το αλεύρι και τη σάλτσα σόγιας. Το μείγμα πρέπει να είναι τόσο πηχτό που να κάνει μια λεπτή κρούστα πάνω στο κοτόπουλο. Ρίχνεις τα κομματάκια του κοτόπουλου και τα αφήνεις για 20-30 λεπτά μέσα στο μείγμα, όσο ετοιμάζεις τα υπόλοιπα λαχανικά.
Αφήνεις τα νουντλς μέσα σε νερό να μουλιάσουν. Αυτό είναι απαραίτητο για τα νουντλς από ρύζι. Αν χρησιμοποιείς νουντλς από αλεύρι ή βερμιτσέλι που υπάρχουν στο εμπόριο μαζί με τα ζυμαρικά, η διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται. Αυτά θα τα βράσεις για 2-3 λεπτά μόνο γιατί είναι πολύ ευαίσθητα και μαλακώνουν υπερβολικά.
Ζεσταίνεις το ηλιέλαιο σε βαθύ τηγάνι και όταν κάψει ρίχνεις ένα ένα και σε μια στρώση κάθε φορά τα κομματάκια του κοτόπουλου. Τα τηγανίζεις και τα βγάζεις από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα. Τα κρατάς πάνω σε χαρτί κουζίνας όσο ετοιμάζεις τα υπόλοιπα λαχανικά και τα νουντλς.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή κινέζικο wok αν έχεις) ρίχνεις το σησαμέλαιο, τη σάλτσα σόγιας, το ξίδι, το τζίντζερ. Όταν κάψει η σάλτσα ρίχνεις το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα αμύγδαλα.
Ανακατεύεις, και όταν τα υλικά έχουν ροδίσει ελαφρά (θέλουν μόνο 2-3 λεπτά) προσθέτεις το κοτόπουλο που έχεις τηγανίσει.
Η σάλτσα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα που να αγκαλιάζει τα υλικά δίχως να τα πνίγει. Αν σου πέσει λίγη μπορείς να επαναλάβεις κάποια από τα υλικά της. Πρόσεξε μόνο τη σάλτσα σόγιας που είναι αλμυρή.
Σοτάρεις τις λωρίδες του καρότου σε λίγο σησαμέλαιο (ή ό,τι άλλο λάδι χρησιμοποιείς).
Βράζεις τα νουντλς για 2-3 λεπτά. Τα σουρώνεις και προσθέτεις τις λωρίδες του καρότου.
Σερβίρεις το φαγητό με τα λαχανικά και το κοτόπουλο και το συνοδεύεις με τα νουντλς.
Σημείωση: Και ένα μικρό μάθημα οικιακής οικονομίας. Μην πετάξεις τους κρόκους των αβγών. Στο κεφάλαιο για τα αβγά θα δεις ότι μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σκεπασμένα για 2 μέρες.