Μπακαλιάρος με ρεβύθια γιαχνί
Ο Μπακαλιάρος με ρεβύθια γιαχνί είναι ένα ασυνήθιστο φαγητό, με απρόσμενα νόστιμο αποτέλεσμα.
Ο συνδυασμός του ψαριού με τα όσπρια ήταν πολύ διαδεμένος στα νησιά παλαιότερα και είναι φυσικό.
Σήμερα μπορούμε να το δούμε σαν μια πρωτότυπη και διαφορετική συνταγή που μας δίνει καινούριες ιδέες.
Συστατικά:
750 γρ. μπακαλιάρος παστός
1/2 κιλό ρεβύθια
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
4-5 μεγάλες ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες, χωρίς τους σπόρους τους
αλάτι, πιπέρι
φρέσκος χυμός από 2 λεμόνια
Οδηγίες:
Mουλιάζουμε τον μπακαλιάρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό για 36-48 ώρες, αλλάζοντας το νερό συχνά.
Βάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε μια μεγάλη κατσαρόλα να μουλιάσουν.
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε λωρίδες 5Χ10 εκ. και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τα ρεβύθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να καλύπτονται κατά 5 εκ. και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 -70 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι μεσαίου μεγέθους και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να "μαραθεί".
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες στα ρεβύθια.
Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 60-90 λεπτά.
Περίπου 20 λεπτά πριν βγάλουμε τα ρεβύθια από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και ανακατεύουμε απαλά.
Γύρω στα πέντε λεπτά πριν από τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το χυμό του λεμονιού.
Σερβίρουμε με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.