Πασχαλινό τσουρέκι
Το αγαπημένο γλύκισμα του Πάσχα! Μπορείτε να το αρωματίσετε ανάλογα με την αρεσκεία σας με μαχλέπι, μαστίχα ή ίσως λίγο ξύσμα πορτοκαλιού! Την επιτυχία του θα τη δείτε στο άρωμά του και στις ίνες που θα σχηματίσει η ζύμη σας.
Συστατικά:
1 ποτήρι ζεστό νερό
450 γρ. βούτυρο, λιωμένο
3 φλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 ποτήρι ζεστό γάλα
12 αβγά χτυπημένα καλά
2-2 ½ κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
βαμμένα κόκκινα αβγά για τη διακόσμηση
1 κρόκο αβγού για το άλειμμα
φιλέ αμυγδάλο ή σουσάμι
Οδηγίες:
1. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά με νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές από τη ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη.
2. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα, τα αβγά και τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά
3. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας διεξοδικά. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι ώστε να γίνει μια μέτρια μαλακή ζύμη.
4. Ζυμώνουμε τη ζύμη καλά για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ και το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και με μια χοντρή πετσέτα. Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Πιέζουμε την ζύμη με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει και την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
5. Σχηματίζουμε τη ζύμη στο σχήμα που επιθυμούμε και τοποθετούμε πιέζοντας ένα κόκκινο αυγό σε κάθε καρβέλι ή πλεξούδα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν δεύτερη φορά μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
6. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο του αυγού διαλυμένο με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι.
7. Ψήνουμε για περίπου 45-60 λεπτά. Το τσουρέκι είναι έτοιμο όταν βγάζει έναν υπόκωφο ήχο χτυπώντας το με το δάχτυλο.