Πίτα με κρεμμύδι και τυρί (καλασούνα)
Πεντανόστιμη πίτα με τα κρεμμύδια να δίνουν όλη τη γλύκα και τη γεύση τους και σε συνδυασμό με το τυρί και το γιαούρτι να φτιάχνουν από τις γευστικότερα μείγματα για πίτα που μπορείτε να σκεφθείτε. Δοκιμάστε τη και συνοδεύστε τη με ένα ωραίο, δροσερό λευκό κρασί!
Συστατικά:
Για τη ζύμη:
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικιν-πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2/3 φλ. ελαιόλαδο ή συνδυασμός ελαιολάδου και ηλιελαίου
2/3 - 1 φλ. νερό
Για τη γέμιση:
2 φλ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια
3 πρασουλίδες (με το λευκό και το μεγαλύτερο μέρος από το πράσινο στέλεχός τους)
αλάτι
300 γρ. τρίμμα φέτας
1 1/2 φλ. παχύ πρόβειο ή στραγγιστό γιαούρτι
1/4 φλ. ψίχουλα από ψημένο ψωμί
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 μεγάλα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
3-4 κ.σ. γάλα
1/4 φλ. σουσάμι
Οδηγίες:
Για την παρασκευή ζύμης:
1. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το μπέκιν-πάουντερ και το αλάτι.
2. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε τρίβοντας ανάμεσα στα χέρια μας το μείγμα μέχρι η υφή του να θυμίζει ψίχουλα.
3. Βάζουμε σταδιακά αρκετό νερό προκειμένου να έχουμε ένα μαλακό και ελαστικό ζυμάρι.
4. Σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Για την παρασκευή της γέμισης:
1. Βάζουμε τα κρεμμύδια και τις πρασουλίδες σε ένα σουρωτήρι και τα πασπαλίζουμε με άφθονο αλάτι. Τα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με τα χέρια και μετά τα ξεπλένουμε με πολύ ζεστό τρεχούμενο νερό.
2. Στραγγίζουμε καλά και τα πιέζουμε με τα χέρια μας για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό.
3. Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα κρεμμύδια, τις πρασουλίδες, το τυρί, τα ψίχουλα, το γιαούρτι και όσο πιπέρι θεωρούμε ότι χρειάζεται. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αναλόγως -η φέτα δίνει συνήθως μια αλμυρή γεύση.
4. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
5. Αλείφουμε (και στα πλαϊνά τοιχώματα) ένα ταψί 33x23 εκ. και ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας σπόρους από σουσάμι.
6. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα τρία. Παίρνουμε τα 2 κομμάτια και σκεπάζουμε το τρίτο. Ζυμώνουμε για λίγη ώρα τα 2 κομμάτια και ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια έτσι ώστε να καλύπτει όλη την επιφάνεια του ταψιού-μαζί με τα τοιχώματα-και να περισσεύει ένας περίπου πόντος.
7. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί και βάζουμε μέσα τη γέμιση. Ανοίγουμε και το τρίτο κομμάτι της ζύμης φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί κι έπειτα, το βάζουμε πάνω από τη γέμιση.
8. Διπλώνουμε όση ζύμη κρέμεται έξω από το ταψί προς τα μέσα. Πιάνουμε μαζί τις 2 άκρες της, τις διπλώνουμε προς τα μέσα και τις πιέζουμε σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στο ταψί. Ισιώνουμε έπειτα αυτό το κορδόνι με τα δόντια ενός πιρουνιού για να μην καεί και ξεκολλήσει την ώρα του ψησίματος.
9. Μπορούμε, αν θέλουμε να χαράξουμε την πίτα με τη ροδέλα για το φύλλο σχηματίζοντας ρόμβους, χωρίς όμως να κόψουμε τη ζύμη.
10. Την αλείφουμε με το γάλα και την πασπαλίζουμε με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές σουσαμιού.
11. Ψήνουμε για 1 ώρα, ή μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει η ζύμη από τις άκρες του ταψιού.
Πριν την κόψουμε την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.