BACK

Ψωμί Challah – Αυγόψωμο (τσουρέκι) του Ιουδαϊκού Σαββάτου

Πλούσιο ψωμί με αβγά που στην εμφάνιση θυμίζει πολύ τα δικά μας τσουρέκια. Χωρίς τα αρωματικά του, αυτό το εντυπωσιακό ψωμί θα πρωταγωνιστήσει σε κάθε τραπέζι αν αποφασίσετε να το φτιάξετε. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

 

1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 πακέτο δραστικής ξηρής μαγιάς (σε μικρούς αφυδατωμένους κόκκους)
3½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 1/2 φλ. νερό
3 αβγά
1/2 φλ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

Οδηγίες:

 

1. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και 1 φλ. αλεύρι.
2.  Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και το νερό. 
3. Με ένα μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε τα υγρά (νερό, λάδι) με τα στέρεα συστατικά (μείγμα αλευριού). Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά. 
4. Κρατάμε 1 κρόκο αβγού και προσθέτουμε στο μείγμα του μπολ τα ασπράδια των αβγών
5. Βάζουμε τους κρόκους και 1 φλ. αλεύρι και χτυπάμε για 2 λεπτά. 
6. Προσθέτουμε ανακατεύοντας 1 1/4 φλ. αλεύρι.
7. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακιά και ελαστική, για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας περίπου 1/4 φλ. αλεύρι.
8. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη και τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, γυρίζοντας τη ζύμη ώστε να λαδωθεί και το πάνω μέρος. Σκεπάζουμε και αφήνουμε  να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
9.Πιέζουμε τη ζύμη προς τα κάτω να φύγει ο αέρας.  
10. Αναποδογυρίζουμε στην αλευρωμένη επιφάνεια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
 11. Κόβουμε τα 2/3 της ζύμης σε τρία ίσα κομμάτια. 
12. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μια λωρίδα μήκους 30 εκ. 
13. Σε ένα μεγάλο λαδωμένο ρηχό ταψί τοποθετούμε τις λωρίδες τη μία δίπλα στην άλλη και πλέκουμε, ακριβώς όπως θα φτιάχναμε πλεξούδα στα μαλλιά. Πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν. 
14. Κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη σε τρία κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μια λωρίδα μήκους 35 εκ. Πλέκουμε όπως παραπάνω. 
15. Τοποθετούμε τη μικρή πλεξούδα πάνω στη μέση της μεγάλης πλεξούδας. Γυρίζουμε τις άκρες από κάτω για να κολλήσουν και να κρατήσουν την πλεξούδα στη θέση της.
16. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C 
17. Χτυπάμε σε ένα ποτήρι τον κρόκο του αβγού που κρατήσαμε και αλείφουμε τo ψώμι. Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε την πλεξούδα με παπαρουνόσπορπο. 
18. Αφήστε να ψηθεί για 30 λεπτά, προσέχοντας να έχει ψηθεί και από κάτω. Το ψωμί πρέπει να ακούγεται κούφιο όταν χτυπηθεί.
Προέλευση:
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: