BACK

Σαρδέλες ψητές με κουκιά σαλάτα

Γευστικότατος συνδιασμός με ψάρι και λαχανικά.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 κιλό κουκιά φρέσκα
μάραθο, σκόρδο
λαδόξιδο, αλάτι, πιπέρι
8 μεγάλες σαρδέλες
κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης

Οδηγίες:

Ξεσποριάζουμε τα κουκιά. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό όχι πάνω από 2 λεπτά. Τα βουτάμε σε κρύο νερό για να κοπεί η βράση.

Τα ξεφλουδίζουμε και τ’ ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα με το λαδόξιδο - αρωματισμένο προκαταβολικά με τις σκελίδες του σκόρδου.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με άφθονο μάραθο.

Ο καλός ψαράς μας έχει ξελεπίσει προσεκτικά τα ψάρια και τα έχει καθαρίσει, κρατώντας ωστόσο τα κεφάλια.

Τα αλείφουμε με λάδι ελιάς και τα ψήνουμε στη σχάρα (2 λεπτά το πολύ από την κάθε πλευρά) πάνω σε ένα στρώμα από κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης. Αν τα ψήσουμε στα κάρβουνα ή στο τζάκι, ιδανική είναι η θράκα από κληματόβεργες.

Διαφορετικά, οπότε αξιοποιούνται στην εντέλεια και τα κλωναράκια της φρέσκιας ρίγανης, χρησιμοποιούμε μια καυτή μαντεμένια σχάρα ή - γιατί όχι; - ένα πολύ καυτό επίσης τεφάλ.

Δεν φοβόμαστε ούτε τ’ αποκαΐδια της ρίγανης - ευωδιά και νοστιμιά προσθέτουν στο απέριττο πιάτο μας.