Πατέ με μοσχάρι, μπέικον κι αρωματικά
Όταν μάθετε να φτιάχνετε πατέ, δεν θα μπορείτε να σταματήσετε!
Συστατικά:
Για 1500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο τελείως άπαχο και περασμένο δύο φορές από τη μηχανή*, θα χρειαστείτε:
175 γρ. καλό και αρκετά παχύ μπέικον (ιταλικό ή ουγγαρέζικο)
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
1 μισοφουσκωτό κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι κόλιαντρο και 1/3 πιπέρι (και τα δύο χοντροκοπανισμένα)
2 γερά κουταλάκια αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ άσπρο ξηρό βερμούτ (ή, ακόμη καλύτερα, άσπρο πόρτο)
Οδηγίες:
Το μειονέκτημά τους είναι ότι η προετοιμασία τους είναι χρονοβόρα και τα υλικά τους, χωρίς να είναι δυσεύρετα, πρέπει να είναι άψογα. Π.χ το χοιρινό λίπος, που είναι βασικό συστατικό τους, τόσο για την υφή όσο και για τη γεύση, τις περισσότερες φορές δεν είναι άψογο και μπορεί να έχει δυσάρεστη μυρωδιά. Γι’ αυτό προτίμησα να σας δώσω λιγότερες συνταγές, που και πιο εύκολες είναι και λιγότερο βαριές. Κάτι ακόμη για την ονομασία των πατέ. Στην πραγματικότητα, πατέ λέγονται τα διάφορα είδη που είναι ψημένα μέσα σε ζυμάρι. Αυτά ψήνονται χωρίς ζύμη και λέγονται τερίν. Εμείς όμως εδώ χρησιμοποιούμε τον όρο πατέ που έχει επικρατήσει.
Για την ακρίβεια, η συγκεκριμμένη συνταγή δεν είναι για πατέ. Είναι κάτι που θυμίζει μάλλον ρολό, αλλά είναι ευκολότερο και το συστήνω σ’ όσους η ιδέα του να ψήσουν ένα πατέ τους τρομάζει. Τρώγεται κι αυτό κρύο σαν πρώτο πιάτο και συνοδεύεται από σαλάτα.
Κόβετε το μπέικον σε κομματάκια και ψιλοκόβετε το σκόρδο. Ανακατεύετε όλα τα συστατικά, κρεατικά, μπαχαρικά και αρωματικά, και τα ραντίζετε με το βερμούτ ή το πόρτο. Κάντε ένα γενικό ανακάτεμα κι αφήστε τα 2-3 ώρες για να δέσουν καλά οι διάφορες γεύσεις. Επειδή ψήνεται χωρίς καπάκι, μπορείτε να το βάλετε σε βουτυρωμένη ή λαδωμένη φόρμα κέικ και να τη γεμίσετε άφοβα έως επάνω, γιατί με το ψήσιμο θα κατακάτσει.
Το ψήσιμο στο φούρνο γίνεται τοποθετώντας τη φόρμα του κέικ μέσα σε ταψί με νερό, στους 175 °C για 1 ½ - 1 ώρα και 45 λεπτά (αναλόγως το φούρνο). Πάντως για να κερδίσετε χρόνο βάλτε βραστό νερό μέσα στο ταψί, αφήστε τη φωτιά σας στους 175 βαθμούς και, όταν δείτε πως το νερό αρχίζει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά. Αν η επιφάνεια του πατέ αρχίζει να παίρνει έντονο χρώμα, κινδυνεύει ν’ αρπάξει δηλαδή, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.