Παπαρδέλες με φρέσκο αρακά και μπέικον
Ο αρακάς που είναι στην εποχή του στις αρχές της άνοιξης ταιριάζει πολύ με τα ζυμαρικά. Στην Κρήτη το πιάτο αυτό είναι από τα κλασικά. Εδώ με μυρωδιές από το κρεμμύδι και το σκόρδο φτιάχνετε μια τέλεια, ανοιξιάτικη, ελαφριά μακαρονάδα
Συστατικά:
2 φλ. κομμένο κρεμμύδι
3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
250 γρ μπέικον
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. καθαρισμένο αρακά (γύρω στο 1 κιλό)
1/2 φλ. κομμένος μαϊντανός
1 1/2 φλ. νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
500γρ. ζυμαρικά παπαρδέλες
1 1/2 φλ. ξινοτύρι Κρήτης ή ένας συνδυασμός τρίμματος φέτας με ανθότυρο ή με ρικότα
Οδηγίες:
1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι) και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι το μπέικον και το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
2. Προσθέτουμε τον αρακά, το μισό από το μαϊντανό, το νερό και αλάτι. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμεγια 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
3. Βράζουμε τα ζυμαρικά στο αλατόνερο μέχρι να γίνουν "αλ ντέντε". Τα σουρώνουμε.
4. Ρίχνουμε τη μισή από τη σάλτσα σε μια μεγάλη πιατέλελα σερβιρίσματος, προσθέτουμε τα μισά ζυμαρικά και το μισό τυρί και ανακατεύουμε.
5. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη σάλτσα με το τυρί και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε ξανά και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Ρίχνουμε το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.