BACK

Η Κρήτη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της

Το νησί της Κρήτης, το τρίτο μεγαλύτερο της Μεσογείου, φημίζεται για την παράδοσή του στα τυροκομικά προϊόντα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Τα ζώα που ζουν στο νησί είναι κυρίως η προβατίνα και η κατσίκα, το γάλα των οποίων χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή τυριού και άλλων προϊόντων γάλακτος.

Γνωρίζουμε από την μυθολογία ότι ο Ζεύς, πατέρας των αρχαίων θεών, μεγάλωσε στα βουνά της Κρήτης τρεφόμενος από το γάλα της κατσίκας Αμάλθειας, ενώ αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι από τα προμινωικά χρόνια οι Κρήτες περιλάμβαναν το τυρί στη διατροφή τους.

Τα παραδοσιακά γαλακτομικά προϊόντα του νησιού είναι η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και ο ανθότυρος σε δύο εκδόσεις, (φρέσκος και ξηρός) καθώς και φρέσκα αλοιφώδη τυριά, κυρίως από κατσικίσιο γάλα χαμηλών λιπαρών και γιαούρτι.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις