Σως Μπεαρνέζ – Bearnaise Sauce
Η σως μπεαρνέζ ή béarnaise είναι μια σάλτσα η οποία ταιριάζει τέλεια με κόκκινα κρέατα και όλα τα ψητά από το μπάρμπεκιου.
Συστατικά:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2κ.γ. σπασμένους κόκκους μαύρο πιπέρι
80 ml ξίδι λευκού κρασιού
100 ml λευκό ξηρό κρασί
6 κρόκους αυγών
4 κ.σ. εστραγκόν ψιλοκομμένο
500 γρ. βούτυρο
2κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το μισό εστραγκόν, τους κόκκους του πιπεριού, το κρασί και το ξίδι και βράζουμε μέχρι να μείνει το 1/3 του υγρού.
Ότι μείνει το σουρώνουμε σε ένα μεταλλικό μπολ.
Βάζουμε το μπολ επάνω σε μπεν μαρί και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι η σως να αρχίσει να δένει.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια ανακατεύοντας πάντα και σιγά σιγά η σως μας θα γίνει πηκτή και γυαλιστερή.
Βγάζουμε το μπολ από την κατσαρόλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο εστραγκόν και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε στο μπολ που θα σερβίρουμε αφήνοντας να κρυώσει.
Την διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.