Γαύρος μαρινάτος
Δημοσιέυτηκε: Fri, 02/17/2012 - 00:00 || Ενημερώθηκε: Tue, 09/01/2015 - 14:21
Καθώς τα ούζα έχουν έντονα τα αρώματά τους μόνο μεζέδες με αντίστοιχα δυνατές γεύσεις μπορούν να συνδυαστούν χωρίς να χαθεί η ισορροπία. Τέτοιος μεζές είναι και ο γαύρος. Από το βιβλίο Ελληνική Μαγειρική Παράδοση, Εκδόσεις Le Monde
Συστατικά:
1 κιλό γαύρος
500 γρ. χοντρό αλάτι
3-4 λεμόνια ή 150 ml ξίδι
200 ml λάδι
κόκκους πιπέρι
προαιρετικά
φύλλα δάφνης
μαϊντανό
δεντρολίβανο
αμπελόφυλλα
διάφορα πιπέρια
Οδηγίες:
1. Καθαρίζουμε το γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά τoυ
2. Τον πλένουμε, τον στραγγίζουμε καλά και τον βάζουμε σε ένα μπολ με χοντρό αλάτι για 2-3 ώρες περίπου.
3. Στην συνέχεια τον βγάζουμε από το αλάτι και τον βάζουμε μέσα σε όξινο υγρό λεμονιού ή ξιδιού κατά προτίμηση για 2 ώρες περίπου.
4. Αφαιρούμε στην συνέχεια το λεμόνι ή το ξίδι και προσθέτουμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τα αρωματικά, αφήνοντάς το να μαριναριστεί για 2-3 ώρες ακόμα στο ψυγείο.
5.Σερβίρουμε με ντομάτα φρέσκια κομμένη, κάπαρη και καπαρόφυλλα Σαντορίνης.
Προέλευση:
Εποχή:
Ειδικές κατηγορίες: