BACK

Καλαμαρακια γεμιστά με μαραθόριζα, ντομάτα ψητή, ψίχα ψωμιού, πιπεριά Φλωρίνης και γραβιέρα

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης μας δίνει μια καταπληκτική συνταγή για φρέσκα καλαμαράκια γεμιστά με πιπεριές Φλωρίνης. Είναι όντως από τις τις καλύτερες συνταγές του σεφ.   

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.7 (3 votes)

Συστατικά:

1 κιλό καλαμαράκια

Για τη γέμιση

ψίχα 2 λεμονιών
200 γραμμ. πιπεριές Φλωρίνης
200 γραμμ. ψωμί ψίχα
150 γραμμ. γραβιέρα
αλάτι και πιπέρι

Για τη βάση στο ταψί
1 κιλό πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
100 γραμμ. ψινόκιο
2 ντομάτες
ψίχα 1 λεμονιού
γλυκάνισο αστερία
4 σπόρους
λίγο ζωμό κοτόπουλου
λίγη ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό
αλάτι και πιπέρι"

Οδηγίες:

Κόβουμε όλες τις ντομάτες στα τέσσερα και βγάζουμε τα σπόρια, τις ψήνουμε σε φούρνο στους 180 ο C για 40 λεπτά, αφού τις αλείψουμε με ελαιόλαδο, λειωμένο σκόρδο και βασιλικό.
Αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης στη σχάρα ή σε φούρνο, βγάζουμε το φλοιό τους και τις κόβουμε λωρίδες.
Βράζουμε το φινόκιο κομμένο φέτες οε ζεματιστό νερό για 4 λεπτά και το καραμελώνουμε στο τηγάνι με μία κουταλιά βούτυρο και δυο κουταλιές ζάχαρη.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε αφήνοντας να κρατούν ακόμα.
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και ψιλοκόβουμε μόνο τα πόδια τους,κρατώντας ολόκληρο το σώμα τους.
Βρέχουμε το ψωμί σε νερό. Βγάζουμε, την ψίχα λεμονιού και κόβουμε το κρεμμύδι φέτες.
Ετοιμάζουμε φάρσα με τις μισές ντομάτες, το ψωμί, τις πιπεριές, τα πόδια από το καλαμαράκια και κύβους γραβιέρας. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Στρώνουμε  σε ένα ταψί τις πατάτες κομμένες φέτες, το κρεμμύδι, τις υπόλοιπες ντομάτες, το φινόκιο, την ψίχα λεμονιού, το γλυκάνισο αστερία και λίγο ζωμό κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε.
Γεμίζουμε τα καλαμαράκια με τη φάρσα αλατίζουμε και τα τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 ο C.
Ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος των καλαμαριών. Τα καλαμαράκια πρέπει να μείνουν ζουμερά. Αν έχουμε υγρά στο ταψί χύνουμε σε ένα τηγανάκι, το βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το υγρό και να δέσει η σάλτσα μας.

 

Tips

μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες πιπεριές Φλωρίνης