Φύλλο χειροποίητο για πίτες
Το άνοιγμα φύλλου για πίτες είναι τέχνη. Όμως δεν είναι ποτέ αργά για να δοκιμάσουμε και να μάθουμε.
Συστατικά:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κούπα περίπου χλιαρό νερό
Οδηγίες:
Μια εύκολη και δοκιμασμένη για την επιτυχία της συνταγή την οποία μπορούμε να φτιάξουμε και στο μίξερ, ανακατεύοντας με το γάντζο το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό.
Αναμειγνύουμε το λάδι με το αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια σφιχτή και ελαστική ζύμη.
Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο ταψάκι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος.
Πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα ανοίγουμε σε φύλλα, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, με πλάστη ή βέργα.
Τα αλείφουμε με λάδι, τα βάζουμε σε μεγάλη επιφάνεια για να στεγνώσουν λίγο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Συνταγή από το βιβλίο των Σιμόνη Καφίρη & Δημήτρη Μπληζιώτη "Tα καλύτερα της Ελληνικής Κουζίνας... 'Ετσι & Αλλιώς" των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα